پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
جمعه ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 16
کد خبر: ۱۵۷۱۶۷
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۸
همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید، دانش‌آموزان در برخی از نقاط استان‌ها روانه کلاس‌هایی می‌شوند که از حداقل امکانات آموزشی محرومند. به‌عنوان نمونه تحصیل برای دانش‌آموزان عشایر آنقدرها که فکرش را می‌کنیم آسان و لذت بخش نیست، چرا که دانش‌آموزان عشایری و مناطق محروم روستایی آن‌طور که باید سهم چندانی ازعدالت آموزشی نمی‌برند.علاوه بر آن، کمبود امکانات و مشکلات در روستاها، شهرهای کوچک و دور افتاده موجب شده تا کلاس‌های درس چند پایه تشکیل شود.

شعار سال: همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید، دانش‌آموزان در برخی از نقاط استان‌ها روانه کلاس‌هایی می‌شوند که از حداقل امکانات آموزشی محرومند. به‌عنوان نمونه تحصیل برای دانش‌آموزان عشایر آنقدرها که فکرش را می‌کنیم آسان و لذت بخش نیست، چرا که دانش‌آموزان عشایری و مناطق محروم روستایی آن‌طور که باید سهم چندانی ازعدالت آموزشی نمی‌برند.علاوه بر آن، کمبود امکانات و مشکلات در روستاها، شهرهای کوچک و دور افتاده موجب شده تا کلاس‌های درس چند پایه تشکیل شود.

به‌گفته کارشناسان آموزشی، دلیل عمده شکل گرفتن این کلاس‌ها، افزایش مهاجرت از روستاها به شهرهاست که زمینه تشکیل کلاس‌های چندپایه را در روستاها فراهم می‌آورد.

به‌حد نصاب نرسیدن تعداد دانش‌آموزان دریک پایه تحصیلی نیز از دیگر دلایل تشکیل کلاس‌های چند پایه است. معمولاً نظام آموزشی با به حد نصاب رسیدن تعداد دانش‌آموزان، رسمیت یافتن کلاس‌های درس را در هر پایه تعیین و ابلاغ می‌کند.

تأیید یا رد کلاس‌های درس چند پایه

دیدگاه‌های مختلفی نسبت به کلاس‌های درس چند پایه وجود دارد. نتایج پژوهش‌های زیادی برتری و لزوم کلاس‌های درس چند پایه را مورد تأیید قرار داده‌اند. برخی این کلاس‌ها را جزو معضلات نظام آموزشی می‌دانند که باید از میان برداشته شود و بعضی دیگر وجود این کلاس‌ها را فرصتی برای یک عمل آموزش و پرورش بهینه به شمار می‌آورند. تحقیقات نشان می‌دهد که میان دانش‌آموزان کلاس‌های درس چند پایه و دانش‌آموزان کلاس‌های درس تک پایه از حیث توانایی شناختی تفاوت معناداری وجود ندارد. افزون بر این، دانش‌آموزان کلاس‌های درس چند پایه نسبت به دانش‌آموزان کلاس‌های تک پایه از نظر رشد اجتماعی، سازگاری محیطی، بیان عواطف، روحیه همکاری، بهداشت روانی و پختگی رفتاری به دانش‌آموزان کلاس‌های تک پایه برتری نشان می‌دهند.

ایلام هم از جمله استان‌هایی است که مهرماه، سال تحصیلی جدید را با 700 کلاس درس چند پایه‌ای (تلفیقی) شروع می‌کند. این کلاس‌های درس در مقطع ابتدایی هستند که به علت تعداد پایین دانش‌آموزان در مناطق روستایی و عشایری این استان به‌صورت چند پایه‌ای تشکیل خواهند شد.«اسفندیار رستم زاد»، مدیرکل اداره آموزش و پرورش استان ایلام با بیان اینکه این مدارس ابتدایی به‌صورت دخترانه و پسرانه هستند، ادامه داد: در مناطقی که جمعیت دانش‌آموزی کمی دارند، تمامی دانش‌آموزان پایه‌های اول تا ششم در یک کلاس تلفیق شده و با هم حضور دارند و در سایر مناطق که جمعیت دانش‌آموزی بیشتر داشته باشند، پایه‌های نزدیک با هم تلفیق می‌شوند.وی با تأکید براینکه بیشتر این مدارس ثابت بوده و تعداد اندکی به‌صورت سیار و چادری (در مناطق عشایری و روستایی) فعالیت دارند، اضافه کرد: این سازمان برای جلوگیری از ترک تحصیل دانش‌آموزان، مدارس اندکی در مناطق مختلف استان دایر می‌کند، به طوری که شماری از مدارس ابتدایی این استان با یک یا 2 دانش‌آموز فعالیت دارد.

فراهم بودن جابه‌جایی مدارس کانکسی همراه با کوچ عشایر

رستم زاد تعداد مدارس عشایری استان را 189 مدرسه اعلام کرد که از این تعداد 73 مدرسه سیار و 116 مدرسه نیز ثابت است. 25 مدرسه چادری و 57 مدرسه نیز کانکسی فعالیت می‌کنند. هم‌اکنون در برخی مناطق عشایری استان، مدارس کانکسی چرخ دار است که همراه با کوچ عشایر تغییر مکان داده می‌شوند تا دانش‌آموزان بتوانند در این نقل و انتقالات به دروس خود نیز بپردازند. در نقاطی هم که عشایر در یک مکان ثابت سکونت دارند مدارس کانکسی ثابت داریم.

مشکلات تحصیلی دانش‌آموزان عشایر

مدیرکل اداره آموزش و پرورش استان ایلام نیاز به تجهیزات آموزشی، استهلاک به‌دلیل جابه‌جایی زیاد عشایر، پراکندگی جغرافیایی عشایر، رعایت نکردن تراکم دانش‌آموزی عشایر به‌دلیل مستقر نبودن در یک مکان ثابت را از مشکلات اصلی تحصیلی برای دانش‌آموزان عشایر عنوان کرد و یادآور شد: طبق اعلام وزارت آموزش و پرورش، مدارس عشایر باید 25 نفره باشد اما این شیوه در مدارس عشایری به دلایل یادشده رعایت نمی‌شود.

افت تحصیلی دانش‌آموزان عشایر به‌دلیل دو زبانه بودن

وی یکی دیگر از مشکلاتی راکه در زمینه تحصیل این دانش‌آموزان وجود دارد افت تحصیلی آنان بخصوص درپایه‌های اول و دوم به‌دلیل دو زبانه بودنشان بیان و خاطرنشان کرد: کوچ زودهنگام و دیرهنگام عشایر بر کوتاه شدن دوره‌های تحصیل دانش‌آموزان هم اثرگذار است.

تحصیل دانش‌آموزان استثنایی در مدارس عادی

مدیرکل اداره آموزش و پرورش استان ایلام ، تحصیل دانش‌آموزان استثنایی عشایر را از دیگر مشکلات عنوان کرد و گفت: متأسفانه مدارس استثنایی ویژه برای این دانش‌آموزان نداریم و مجبوریم آنان را به مدارس عادی عشایر بفرستیم که با این کار به مشکلات عدیده‌ای برمی خورند.

افتتاح 21 فضای آموزشی با 85 کلاس درس تا قبل از مهرماه

به‌گفته رستم زاد 21 فضای آموزشی با 85 کلاس درس امسال در مناطق روستایی و مدارس چند پایه تا قبل از مهرماه افتتاح می‌شود که در برخی از روستاها مدارس تک دانش‌آموزی با یک معلم اداره می‌شود که البته تعدادشان انگشت شمار است.وی میزان پوشش تحصیلی پایه ابتدایی در استان ایلام با احتساب اتباع خارجی راکه 350 نفر هستند 99.4 درصد اعلام کرد و افزود: آمار99.4 درصد رقم رضایت بخشی است. زیرا سال گذشته هم تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در دوره ابتدایی کاهش پیدا کرده بود که امسال هم پیش‌بینی می‌کنیم این روند ادامه داشته باشد.

تجهیز مدارس عشایر به رایانه

مدیرکل اداره آموزش و پرورش استان ایلام با اشاره به اولویت برنامه‌های این اداره کل تصریح کرد: بالابردن کیفیت آموزشی مدارس، پوشش صد درصدی تحصیلی دانش‌آموزان و تجهیز تمام مدارس عشایر به رایانه از اولویت‌های ما است، البته تجهیز تمام مدارس عشایر به رایانه از سال گذشته شروع شده و امسال نیز تکمیل خواهد شد.

سایت شعار سال، با تلخیص و اضافات برگرفته از سایت روزنامه ایران، تاریخ انتشار 26 شهریور 97، کد مطلب: 482320، www.iran-newspaper.com


اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین