شعار سال: این ایستادگی رهبران سیاسی اروپا شاید چراغ برگشت شرکتها روشن نگه دارد و آنها با عبور از هیجان روزها و هفتههای نخست تحریم به ایران بازگردند. تا همین جای کار نیز با توجه به شرایط پیچیده مناسبات آمریکا و روسیه از یکسو و مناسبات مبهم شده آمریکا و عربستان از سوی دیگر آرزوی آمریکا برای عرضه نفت باهدف پر کردن نفت ایران دربازارهای جهانی از سوی این دو کشور را سخت و احتمال کامیابی کامل امریکا در تحریم نفت ایران را به محاق برده است. حالا کوپن صادرات نفت ایران در جیب اروپاییهاست تا آن را به نفع ایران نقد کنند و از بدتر شدن شرایط پس از تحریم جلوگیری کنند.
دیپلماتهای اروپایی میگویند مکانیسم ایجاد کانال مالی بین اروپا و ایران و دور زدن تحریمها پیش از اجرای مرحله دوم تحریمهای آمریکا در چهارم نوامبر، ۱۳ آبان، اجرایی خواهد شد.پیشازاین در جریان سفر چهار سناتور و نماینده پارلمان فرانسه به ایران در هفته گذشته بر بکار افتادن هرچه سریعتر مکانیسمهای اقتصادی تأکید شده بود اما نمایندگان فرانسه در ایران اظهارنظر کرده بودند که امکان اجرای چنین راهکاری تا پیش از چهارم نوامبر میسر نخواهد شد.اتحادیه اروپا با ابتکار عمل فدریکا مو گرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، و حمایت پنج کشور امضاکننده برجام و ایران در نیویورک و در ماه سپتامبر تصمیم قاطعی مبنی بر ایجاد یک ساختار مالی برای دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران گرفت. در بیانیه ۱۲ بندی نشست وزرای خارجه ایران و ۱+۴ در نیویورک، حاضران بر تعهد خود برای تضمین کانالهای پرداخت با ایران و تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی تأکید کردند.با توجه به این توافق اتحادیه اروپا رژیم حقوقی را آماده کرد که اجازه میدهد ارتباط تجاری و اقتصادی با ایران باوجود تحریمها حفظ شود. بهاینترتیب شرکتهای اروپایی و دیگر شرکتهای کشورهای امضاکننده برجام میتوانند ارتباط بانکی و تجاری خود با ایران را حفظ کنند.طبق این مکانیسم جدید اقتصادی اتحادیه اروپا متعهد شد تا مهمترین منبع درآمد ایران، نفت به فروش برسد.
یکی از دیپلماتهای اروپایی به خبرگزاری رویترز میگوید: « به راه افتادن مکانیسم جدید اقتصادی تا پیش از ۴ نوامبر پیامی است از طرف اتحادیه اروپا به ایران؛ پیامی که اتحادیه اروپا در آن تأکید دارد که به هر قیمتی به قول خود با ایران برای حفظ برجام پایبند است.»اتحادیه اروپا در پی خروج آمریکا از برجام سعی کرد با جلب حمایت دو کشور چین و روسیه، امضاکنندگان توافق هستهای ایران، این توافق زنده نگاه داشته و حفظ شود.کاری که همچنان در عمل به نتیجه مشخصی نرسیده است چراکه اغلب منافع اقتصادی ایران که در ارتباط تجاری با شرکتهای اروپایی نهادینه بود با خروج اغلب این شرکتها از ایران به خطر افتاده است. بارها مقامات ایران ازجمله محمدجواد ظریف و معاون او دکتر عراقچی به یورونیوز گفتهاند که درصورتیکه اروپا نتواند به وفایش درباره برجام عهد کند ایران نیز از این توافق خارج خواهد شد.اروپاییها نگرانی زیادی دارند که در هفته و ماهها آینده مقامات ایرانی تصمیم بر خروج از برجام بگیرند. بیش از چهار ماه است که آمریکا از برجام خارجشده و تحریمهایی جدیدی را علیه ایران وضع کرده است. بااینحال سازمان بینالمللی انرژی در این مدت اعلام کرده است که تمام فعالیتهای هستهای ایران کاملاً قانونی هستند.سیزدهم آبان، چهارم نوامبر، موج جدید تحریمها که مستقیماً صادرات نفت و گاز ایران را نشانه میرود آغاز خواهد شد. به همین دلیل اتحادیه اروپا آخرین تلاشهایش را میکند تا تحریمهای جدید شرایط اقتصادی ایران را از این بدتر نکنند.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری ساعت 24 تاریخ انتشار 3 آبان 97، کدمطلب: 397431، www.saat24.news
اینکه ما به چه کشورهایی باید اعتماد کنیم کاملا واضح و نباید این نقشه های از پیش تعیین شده ما رو سر در گم بکنه