شعار سال: وضعیت کلاسهای درس دانش آموزان عشایری و دسترسی آنها به شبکه مجازی "شاد" پرداخته است. گزارشی که حکایت از آن دارد کرونا در وضعیت تحصیل این دانش آموزان اخلال جدی وارد کرده است.
فصل کوچ به مناطق قشلاقی فرا رسیده و ۷۰درصد از خانوادههای عشایری خراسان شمالی به مناطق قشلاقی استان گلستان کوچ کرده اند و با کوچ عشایر مشکلات دانش آموزان صدچندان شده، یا اینترنت جواب نمیدهد و یا سرعت خیلی کم است و یا دانش آموز گوشی ندارد که بتواند وارد شبکه شاد شود.
البته ساعت چهار در تپههای برخی از مناطق مراوه تپه وعده دیدار دانش آموز با معلم است، نیم تا یک ساعت قبل از ساعت ۴، گوشی پدر را میگیرد و با یک زیرانداز روانه بلندترین تپه میشود قسمتهای مختلف تپه را در زیر آسمان جست و جو میکند تا شاید بتواند چند دقیقهای وارد شبکه شاد شود و دروس را بگیرد و دوباره بعد از انجام تکالیف روانه سیاه چادر میشود.
ولی آن هم به این شرط که پدر خانواده تا آن زمان از چرای دام به سیاه چادر برسد وگرنه خبری از شبکه شاد نیست.
کرونا خوابگاههای دانش آموزی را نیز تقریبا خالی کرده و دانش آموزان به سیاه چادرها برگشته اند، ولی آنجا نیز امکان حضور در کلاسهای مجازی نیست.
بچهها یک سال درس نخوانند بهتر از این است که بیمار شوندمدیر مدرسه متوسطه شبانه روزی حضرت خدیجه (س) میگوید: هر ساله با کوچ عشایر خراسان شمالی به استان گلستان تعداد زیادی از دانش آموزان مقطع متوسطه برای ادامه تحصیل در خوابگاه این مدرسه اقامت میکردند و ادامه تحصیل میدادند.
دانایی مقدم با اشاره به اینکه از ۲۲شهریور ماه مجوز پذیرش دانش آموزان در خوابگاه این مدرسه داده شد، اظهار میدارد:، اما در حال حاضر این خوابگاه دانش آموزی با نیمی از ظرفیت در حال کار کردن است چراکه تعدادی از اولیا اجازه ندادند که امسال فرزندانشان در خوابگاهها اقامت داشته باشند و درس بخوانند.
وی میافزاید: با خانوادهها تماس گرفته شد، اما آنها بیان میکردند اگر بچه هایمان یک سال درس نخوانند بهتر از این است که در خوابگاه بیایند و بیمار شوند و اتفاقی برای سلامتی آنها بیفتد و در نتیجه تعدادی برای امسال ترک تحصیل کردند.
دانایی مقدم ادامه میدهد: تعدادی نیز به خوابگاه نیامدند و تا قبل از کوچ به استان گلستان، از ظرفیت شبکه شاد استفاده میکردند، ولی با کوچ به این منطقه نمیتوانند از شبکه شاد استفاده کنند چراکه مناطقی که اتراق میکنند در مکانهایی قرار دارد که یا اینترنت نمیگیرد و یا اینکه سرعت خیلی کم است.
این مدیر مدرسه توضیح میدهد: در چند روز گذشته یکی از معلمها باید از دانش آموزان در شبکه شاد امتحان ریاضی برگزار میکرد، اما از اینکه تعداد زیادی از دانش آموزان آنلاین نبودند ناراحت بود و بعد از تماس با تعدادی از دانش آموزان که چرا برای امتحان در شبکه حضور نیافته اند، بیان میکردند که به مناطق قشلاقی کوچ کرده اند و آنجا دیگر اینترنت جواب نمیدهد.
گوشی نداریم، گوشی پدر و مادرهایمان هم هوشمند نیستوی در ادامه بیان میکند: با تعدادی از دانش آموزان تماس گرفته ام که اگر به خوابگاه نمیآیید حداقل در شبکه شاد باشید و دروس را در آنجا پیگیری کنید، اما آنها میگویند گوشی نداریم و گوشی پدر و مادرهمایمان ساده است. با دو سه دانش آموز صحبت کرده ام که از روز شنبه برای ادامه تحصیل به خوابگاه بیایند و پدرانشان نیز قول داده اند که بچهها را بیاورند.
دانایی مقدم خاطرنشان میکند: نمیدانیم چه بکنیم اگر از بچهها بخواهیم به خوابگاه بیایند ازدحام ایجاد میشود و اگر اجازه حضور آنها را به خوابگاه ندهیم امکان درس خواندن برایشان فراهم نیست.
وی میافزاید: سه چهار دانش آموز نیز هستند که با گوشی برادرانشان وارد شبکه شاد میشوند، اما این امر بستگی به آن دارد که هر چند روز برادر آنها از شهر به مناطق قشلاقی برود.
این مدیر مدرسه تاکید میکند: این تعداد از دانش آموزانی که هم اکنون در خوابگاه مستقر شده اند به هیچ عنوان به آنها اجازه داده نمیشود که داخل شهر بروند و به رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی در خوابگاه و مدرسه در حال درس خواندن هستند.
آنلاین بودن در شبکه شاد در صورت فارغ شدن پدر از کارحمید محمدی یکی از معلمهای عشایری که در مناطق قشلاقی تدریس میکند میگوید: تعداد دهدانش آموز دارم که کلاس به صورت حضوری برگزار میشود و علاوه بر برگزاری کلاس حضوری برای آنها بستههای آموزشی نیز در اختیارشان قرار میدهم.
وی با اشاره به اینکه به دانش آموزان عشایری ساکن در اطراف روستای "نازلی آجی سو" در حال درس دادن است، اظهار میدارد: در قسمتهای دشت و درهای این منطقه اینترنت نمیگیرد و دانش آموزان برای اینکه بتوانند از شبکه شاد نیز استفاده کنند باید به بلندترین تپه این منطقه بروند و نقطهای زیر آسمان پیدا کنند تا بتوانند امواج اینترنت را دریافت کنند.
محمدی تصریح میکند: ساعت چهار بعد از ظهر با بچهها قرار گذاشته ام تا اگر توانستند وارد شبکه شاد شوند، اما بچهها گوشی ندارند و از گوشی پدرشان استفاده میکنند، اما کار دامداری ساعت و زمان ندارد و ممکن است پدر بچهها تا آن موقع از رسیدگی به دامها فارغ نشده و به سیاه چادرها برنگردد که در این صورت دانش آموز نمیتواند وارد شبکه شاد شود.
برگزاری کلاس چند پایه را نمیتوان تا ۳۵دقیقه به پایان رساندوی در پاسخ به این سوال که آیا زمان کلاسهای حضوری برگزار شده ۳۵دقیقه است، میگوید: یکی از مهمترین ویژگی کلاسهای عشایری تعداد کم دانش آموزان است که کلاس بنده با دهدانش آموز برپا میشود، ولی این کلاس چندپایه است و از تمامی پایهها دانش آموز حضور دارد.
این معلم دانش آموزان عشایری خراسان شمالی ادامه میدهد: بنابراین برای کلاسهای چند پایه نمیتوان کلاس را تا ۳۵دقیقه به پایان رساند چراکه باید به همه دانش آموزان درس داد.
محمدی توضیح میدهد: برای درسهای ریاضی، علوم و فارسی ساعت کلاس به طور کامل برگزار میشود، اما برای سایر دروس زمان ۳۵دقیقه رعایت میگردد.
وی تاکید میکند: در کلاسهای حضوری تمامی دستورالعملهای بهداشتی رعایت میشود، اما نگران از این هستیم که مبادا یکی از دانش آموزان به ویروس کرونا مبتلا شود و مابقی نیز درگیر شوند.
کلاسهای عشایری، فعالترین کلاسهای درس امسالمدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی همچنین میگوید: این موضوع که تعدادی از خانوادهها از ترس ابتلای فرزندانشان به ویروس کرونا اجازه نداده اند دانش آموزان در خوابگاههای دانش آموزی مستقر شوند، درست است.
عباس میافزاید: البته به این خانوادهها نیز نمیتوان اصرار کرد که با توجه به شیوع کرونا، اجازه دهند فرزندانشان در خوابگاهها اقامت داشته باشند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر فعالترین کلاسهای برگزار شده، کلاسهای درس عشایری است، ادامه میدهد: برای دوره ابتدایی کلاسها در سیاه چادر و کانکسها به صورت حضوری برگزار میشود چراکه دانش آموزان عشایری به علت فقدان اینترنت امکان استفاده از شبکه شاد را ندارند.
سعیدی میافزاید: برای مقاطع متوسطه نیز تعدادی از خوابگاهها مستقر شده اند و برای افرادی که نمیتوانند در کلاس حضور داشته باشند و از شبکه شاد نیز استفاده کنند، درسنامه آماده میشود.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی اضافه میکند: این استان دارای سه هزار و ۶۰۰دانش آموز عشایر ابتدایی و حدود ۸۰۰دانش آموز عشایری در مقطع متوسطه اول و دوم است.
شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از سازمان امور عشایر ایران، تاریخ انتشار:۲۳ آبان ۱۳۹۹، کدخبر: ۹۸۷۰، ashayer.ir