شعار سال: امروزه با افزایش استفاده کنندگان از گوشیهای هوشمند و تبلتها و از طرف دیگر با توسعه زیرساختهای اینترتی و فضای مجازی، امکان دسترسی به اطلاعات حتی اگر دسترسی فیزیکی به آن کمی غیر ممکن به نظر برسد بسیار آسان شده و بیشتر اطلاعات مورد نیاز افراد از طریق همین گوشیهای هوشمند و شبکههای مجازی به صورت سریع در اختیار کاربران قرار میگیرد.
نحوه دسترسی به اطلاعات در چند سال پیش سریع نبود و امکان دسترسی به اخبار و اطلاعات برای بیشتر افراد وجود نداشت و همین فقدان وجود سرعت در تهیه و پخش اخبار سبب بروز مشکل و اختلال در گردش سریع اطلاعات شده و عملا خبرنگاران را با مشکلات فراوانی رو به رو میکرد به گونهای که چند دهه پیش از این خبرنگاران شهرستانی برای مخابره اخبار به تهران محبور بودند که خبر را در کاغذ نوشته و آن را حتی بعضاٌ از طریق اتوبوس به تهران برای انتشار بفرستند.
افزایش سرعت گردش اخبار و اطلاعات به وسیله شبکههای اجتماعی
ولی امروز دیگر خبری از اتوبوس یا فکس و تلگراف و امثالهم برای ارسال خبر جود ندارد چرا که اینترنت و شبکه های اجتماعی به کمک خبرنگاران آمده و سبب شده تا اخبار و اطلاعات به صورت لحظهای نه تنها به تهران بلکه به تمام دنیا مخابره شود و اپلیکیشنهای مختلف و متعدد جای پیام رسان های قدیمی را گرفته به طوریکه این اپلیکیشنها و گوشیهای هوشمند در حرفه خبرنگاری تاثیر فراوانی گذاشتهاند و آرام آرام دیگر خبرنکاران حتی از کاغذ و خودکار نیز استفاده نمیکنند و خبر خود را در گوشی مینویسند و به صورت آنی خبر را مخابره یا منتشر میکنند.
اگر سری به فضای مجازی بزینم با انبوهی از کانالهای خبری مواجه میشویم که این موضوع نیز مانند دیگر مسائل هم تاثیرات منفی و هم تاثیرات مثبت خود را دارد و اگر بخواهیم به جنبههای مثبت آن اشاره کنیم در اولویت اول میتوان به موضوع گردش سریع اطلاعات از طریق گسترش و افزایش تعداد کانالها و شبکههای خبری پرداخت.
تاثیرات منفی افزایش غیر اصولی کانالها و شبکههای اطلاع رسانی
ولی اگر نیم نگاهی به ابعاد منفی این موضوع بیاندازیم به راحتی میتوان دریافت که حرفه خبرنگاری با افزایش شبکههای خبری بدون پایبندی به اصول حرفهای آسیب میبیند چرا که افراد غیر حرفهای به راحتی میتوانند برای خود یک رسانه ایجاد کرده و اقدام به تهیه و تولید اخبار کنند.
بیشتر رسانهها و خبرگزاریهای مکتوب آذربایجان غربی نیز به سمت و سوی گفتوگوها و گزارشهای مصور رفتهاند و دیگر صرفا مکتوب کار نمیکنند که این مورد در هشتمین نمایشگاه مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای خبری آذربایجان غربی مشهود بود و رسانههای مکتوبی که در حوزه فیلم و عکس کم کاری کرده بودند از این به بعد تصمیم به فعالیت بیشتری در این خصوص گرفته اند.
ظرفیت خوب خبرگزاریها و مطبوعات آذربایجان غربی
علیرضا رادفر معاون سیاسی امنیتی استاندار با اشاره به برگزاری هشتمین نمایشگاه مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای خبری در ارومیه اظهار کرد: این نمایشگاه نشان داد که آذربایجان غربی ظرفیتها خوبی را در عرصه خبر و مطبوعات دارا است و امیدواریم با ادامه همین روند پویایی مطبوعات و فعالین عرصه خبر بیشتر شود.
وی گفت: با توحه به بررسیهایی که خودم انجام دادهام و هرچند که ممکن است چندان این بررسی علمی نباشد ولی نشان داده است که توانمندی و فعالیت مطبوعات و خبرگزاریهای آذربایجان غربی در سطح کشور خوب است.
وی گفت: عرصه مطبوعات و اطلاعرسانی در استان ما اگر در سه دهه مد نظر قرار دهیم، در دهه 70 به لحاظ کمی مطبوعات تعدادشان زیاد نبود ولی از لحاظ کیفیت وضعیت بسیار خوبی را داشتند.
حسنخانی افزود: در دهه 80 از لحاظ کمی رشد یافت و از لحاظ کیفی نیز بد نبود ولی یک مقدار رکود بر مطبوعات حاکم شد و در دهه نبود مطبوعات از لحاظ کمی رشد قابل توجهی یافتند.
نقش مطبوعات و تاثیرگذاری آن ها بر عملکرد مسئولین
فرماندار ارومیه تصریح کرد: مطبوعات بسیار تاثیرگذارند هم از لحاظ اینکه مسئولان مملکت از لحاظ اعمال و کارهایی که انجام میدهند پاسخگو باشند و هم انتقاداتی که در عرصه مطبوعات از عملکرد مسئولین میشود در بهبود امور و ارتقا سطح خدمت رسانی به مردم تاثیر گذار است.
وی گفت: اختلاف نظر و اختلاف دیدگاهها وجود دارد و این اختلافها و انتقادها مایه پیشرفت و توسعه جامعه است و ما باید این موارد را پاس بداریم چرا که موجب پیشرفت امور میشوند.
حسنخانی افزود: در جنگ رسآن های بین کشورها نیز باید به علم روز دسترسی پیدا کنیم و خبرنگاران نیز باید آموزشهای لازم را نسبت به اوضاع و احوالات کشورهای اطراف ببینند و با علم و اطلاعات کافی ورود پیدا کنند.
نمایش توانمندیهای آذربایجان غربی در نمایشگاه مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای خبری
محمد حضرتپور در ارتباط با فعالیت خبرنگاران و رسانههای آذربایجان غربی اظهار کرد: روز خبرنگار را به تمامی خبرنگاران تبریک میگویم و از برگزارکنندگان نمایشگاه مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای خبری آذربایجان غربی تشکر میکنم که رسانهها در این نمایشگاه توانمندیهای خود را به نمایش گذاشتهاند.
شهردار ارومیه بیان کرد: نمایشگاه به معنی ارائه توانمندیهاست و در این نمایشگاه نیز توانمندیهای گروهی و فردی زحمتکشان عرصه خبر ارائه میشود که این اقدامات به توسعه جامعه ما کمک میکند.
وی افزود: نقاط ضعف و قوت رسانهها در این نمایشگاه دیده میشود که امیدواریم نقاط ضعف رسانهها پوشش داده شود و نقاط قوت نیز تقویت شود تا بتوان به رسالت خبرنگاری که عمدتا تنویر افکار عمومی است دست پیدا کنیم.
رسانه چشم بینا و گوش شنوای مردم
حضرتپور تصریح کرد: مجموعه روابط عمومی شهرداری در این گونه فعالیتها کمکهای لازم را انجام میدهد و شهرداری نیز در راستای برگزاری چنین نمایشگاههای برای رسانهها کمک میکند تا به رسالت خود در این حوزه نیز عمل کرده باشد.
شهردار ارومیه گفت: رسالت خبرنگاران عمدتا دو موضوع تنویر و تحلیل است و از خبرنگاران انتظار درج خبر چه در شبکههای مجازی و چه در روزنامه داریم و رسانه باید چشم بینای مردم و گوش شنوای مردم باشند.
وی بیان کرد: رسانه نیز باید کاستیها را در حوزههای مختلف دنبال کرده و آن ها را به عوامل اجرایی مربوطه انتقال دهد تا مشکلات را به گوش مسئولین و مردم برساند و به توسعه جامعه کمک کند.
ارتباط ضعیف بین مردم و رسانهها
رضوان آیرملو سرپرست روزنامه ایران در آذربایجان غربی بیان کرد: برگزاری نمایشگاه مطبوعات فواید زیادی میتواند داشته باشد که یکی از آن ها برای روزنامهها این است که میتوانند با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند و مخاطبان میتوانند اطلاعات بیشتری از آنچه که دوست دارند بدانند را از طریق مسئولان حاضر در نمایشگاه کسب کنند و این نمایشگاهها ارتباطی بین مردم، مسئولین و نشریات مکتوب و مجازی برقرار میکند.
محمد آقایی پر مدیر نمایندگی خبرگزاری تسنیم در آذربایجان غربی نیز اظهار کرد: متاسفانه مردم با رسانهها ارتباط خوبی نداشته و ارتباطی اندک و ضعیفی بین آن ها وجود دارد که ناشی از ساختار دولتی اغلب رسانه هاست.
میثم قربانی مدیر نمایندگی خبرگزاری فارس در آذربایجان غربی نیز گفت: امروزه خبرگزاریها به سمت تهیه اخبار همراه با صوت و تصویر روی آوردهاند و بیشتر اخبار خود را بهصورت تصویری تهیه میکنند که خبرگزاری فارس نیز از این به بعد سعی در فعالیت بیشتر در زمینه تهیه اخبار به صورت صوتی و تصویری خواهد داشت.
سینا افشاریان مدیر نمایندگی خبرگزاری خبر آنلاین در آذربایجان غربی نیز بیان کرد: نمایشگاه مطبوعات میتواند یک دید کلی از مطبوعات استان را به مردم و مسئولان نشان دهد تا آن ها با فضای رسانهها بیشتر آشنا شوند و اگر بتوانیم این نمایشگاه را هر ساله در قالب یک نمایشگاه بهتر و با حضور بیشتر رسانهها برگزار کنیم خیلی مفید میتواند باشد.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری تسنیم، تاریخ انتشار 20 مرداد 96، کدمطلب: 1488305:www. tasnimnews.com