پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 20
کد خبر: ۳۰۱۵۰۰
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۰۱ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۰
یک کارشناس اقتصادی گفت: تصویب طرح «جهش تولید و تامین مسکن» بدون بررسی کارشناسی می‌تواند به یکی از زیان‌بارترین طرح‌های اقتصادی سال‌های اخیر تبدیل شود.
شعار سال: علیرضا عبدالله‌زاده در رابطه با طرح دوفوریتی جهش تولید و تامین مسکن گفت: این طرح بدون درنظر گرفتن شرایط اقتصادی از جمله شرایط موسسات مالی تدوین شده است.

طرح دوفوریتی مسکن برای نظام بانکی مخرب است
به گزارش اقتصادآنلاین، وی افزود: امروزه بخش عمده‌ای از منابع بانک‌ها بابت استمهال وام‌هایی که مشکوک الوصول هستند درگیر شده است که تنها با بخش کوچکی از منابع آن‌ها می‌شود کار کرد و این بخش کوچک هم با این طرح به سمت مسکن می‌رود و معلوم نیست که اگر اینجا هم زمین‌گیر شود بانک‌ها بتوانند ثبات ملی و نقد بودن خودشان را حفظ کنند، زیرا در این طرح منابع صرف وام‌هایی می‌شود که ده ساله است و شاید هرگز به بانک برنگردد.

این کارشناس ادامه داد: اگر این اتفاق بیفتد ممکن است مجبور شوند از تسهیلاتی که به بخش‌های دیگر تخصیص می‌دهند بزنند یا از بانک مرکزی استقراض کنند که به پایه پولی دامن می‌زند.

ظهور سلطان مسکن با قیمت‌گذاری مصالح
عبدالله زاده با اشاره قیمت‌گذاری به عنوان چالش دیگری در این طرح، یادآور شد: تجربه‌های پیشین هم ثابت می‌کند تعیین قیمت مصالح می‌تواند مشکل ایجاد بکند.

این کارشناس گفت: همانطور که در موضوعات قیر، ارز ۴۲۰۰ تومانی، سکه و... این اتفاق افتاد و دولت سلطان‌ساز به هر حوزه‌ای دست گذاشت با توزیع رانت مشکلاتی ایجاد کرد.

وی با اشاره به تجربه مسکن مهر افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهد که خانه‌دار کردن با خانه ساختن خیلی تفاوت دارد و ما اگر بخواهیم افراد را خانه‌دار کنیم، خانه ساختن توسط انبوه‌سازان نمی‌تواند کمکی به ما بکند، چون خریدن مسکن از آن‌ها با قیمت مناسب بسیار سخت است.

به گفته عبدالله‌زاده با هزینه ۳۰۰ هزارمیلیارد تومانی که برای تامین مالی ساخت مسکن در این طرح درنظر گرفته شده است می‌توان در بخش‌های دیگر اقداماتی کرد که به رشد اقتصادی هم کمک می‌کند.

استقلال بانک مرکزی در خطر است
این کارشناس ادامه داد: یکی از بدترین اتفاقاتی که در این طرح رخ می‌دهد، زیر سوال رفتن استقلال بانک مرکزی است. در این برنامه گفته شده که باید بانک مرکزی تسهیلات لازم برای تامین منابع این طرح را تامین کند و اینگونه افسار بانک مرکزی به دست مدیری در وزارت راه می‌افتد و بانک مرکزی هم براساس قانون مجبور است از هر طریقی این منابع را تامین کند.

وی تاکید کرد: آقای نیکزاد گفتند برای این برنامه ۱۸ جلسه گذاشته شده است، اما من می‌گویم لطفا برای هر هزارمیلیارد تومان هزینه دولت یک جلسه بگذارید و ۱۸ جلسه برای تعیین تکلیف تخصیص ۳۰۰ هزارمیلیارد تومان جهت یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های اقتصاد ایران اصلا کافی نیست.

این طرح از منافع انبوه‌سازان حمایت می‌کند
عبدالله‌زاده در پاسخ به این پرسش که چه کسانی ممکن است از منافع این طرح بهره ببرند، گفت: کسانی که این برنامه را چیدند خیلی پنهانی پیش رفتند و قصد دارند در اسرع وقت آن را تصویب کنند. اگر این طرح خوب است بگذارید کارشناسان بررسی کنند.

وی ادامه داد: اولین منفعت را انبوه‌سازان می‌برند که در اقتصادی که تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی دارد، وام ۱۸ درصدی می‌گیرند و برای مصالح هم تخفیف میگیرند درحالی که هیچ جای این طرح قانونی نیست که انبوه‌ساز را به فروش ارزان ملزم کند.

عبدالله‌زاده یادآور شد: چرا این ۳۰۰ هزارمیلیارد تومان تسهیلات ارزان را به مردم نمی‌دهند؟ زیرا این تسهیلات رانتی است که به هرکسی داده نمی‌شود و فقط به وسیله روابط به دست می‌آید.
این کارشناس تاکید کرد: این طرح باید حتما کارشناسی جدی بشود وگرنه به یکی از زیان‌بارترین طرح‌های اقتصادی سال‌های اخیر تبدیل خواهد شد و می‌تواند کسب و کار جدیدی برای رانت‌خواران ایجاد کند.

راه‌حل چیست؟
وی در پاسخ به این پرسش که پس مشکل مسکن از چه طریقی حل خواهد شد؟ گفت: اگر می‌خواهید طرح درستی داشته باشید به سراغ اخذ مالیات از خانه‌های بروید تا طرف عرضه را تقویت کنید. البته مشکل ما کمبود تولید نیست بلکه مشکل اصلی اشتغال است، زیرا توانایی خرید و پرداخت اجاره در میان مردم وجود ندارد. پس به جای تولید باید صاحبخانه‌ها را با وضع قوانین مختلف مجاب کرد که املاک خود را با قیمت ارزان‌تری عرضه بکنند.
این کارشناس ادامه داد: حتی قوانین در کشور‌های سرمایه‌داری هم محدودیت‌هایی برای جلوگیری از چنین وضعیتی اعمال کردند. برای مثال صاحبخانه اجازه ندارد بیش از حد مشخصی قیمت خانه را بالا ببرد و اگر کسی ده سال در یک خانه بنشیند اجاره‌اش یک ششم کسی است که تازه وارد آن خانه بشود. اینگونه از مستاجر حمایت می‌شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت می‌تواند به جای پرداخت تسهیلات به انبوه‌سازان، قدرت خرید مردم را افزایش دهد و با شناسایی گروه‌های فقیر به آن‌ها امتیازاتی مثل کمک هزینه اجاره بدهد و یا به گروه‌های بالاتر درآمدی تسهیلات خرید بدهد که هزینه کمتری هم برای دولت دارد و حداقل مطمئنیم که به هدف اصابت می‌کند.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه ابتکار، تاریخ انتشار: ۱مهر ۱۳۹۹، کد خبر ebtekarnews.com، ۱۶۳۱۳۱
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Netherlands
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۱
0
0
انگار قرار نیست هیچ طرح و ایده درست حسابی که بدون عوارض بد باشه در کشور اجرابشه. هر طرحی که میدن یه عالمه نقاط ضعف داره . مثل همین تامین مسکن
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین