پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۱۸۰۶۳
تعداد نظرات: ۴ نظر
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۵
یک پژوهشگر منابع آب گفت: ایران و افغانستان در سال ۱۳۵۲ در رابطه با هیرمند توافق نامه امضا کردند و بنا بر آن حقابه ایران حدود ۸۱۰ میلیون متر مکعب در سال یا ۲۶ متر مکعب در ثانیه از محل بند کجکی افغانستان تعیین شده است، اما افغانستان در سال‌های اخیر مازاد و سیلاب را به طرف ایران رهاسازی کرده که معمولا این مازاد در فصولی که ما نیاز به آب داریم کارساز نیست.
شعار سال: هدایت فهمی درباره وضعیت ورودی و خورجی آب به ایران از رودخانه‌های مشترک و مرزی اظهار داشت: مطابق بیلان‌های قدیم ورودی آب به ایران حدود ۱۳ میلیارد متر مکعب است که در دوران خشکسالی به کمتر از ۹ میلیارد متر مکعب رسیده و رقم خروجی ۵ تا ۶ میلیارد متر مکعب است که از شرق و غرب کشور خارج می‌شود.  

وی با بیان اینکه برای هیچ‌یک از رودخانه‌های مرزی کشور غیر از اروندرود و رود‌های مشترک با افغانستان قرارداد، پروتکل و یا توافقنامه نداریم، گفت: واقعیت اینکه کنوانسیونی در رابطه با آب‌های مرزی وجود دارد که یک میثاق جهانی بوده و دو اصل مهم دارد، یکی بهره‌برداری عادلانه و رعایت انصاف در مورد پایین‌دست و دیگری اصل عدم اضرار یا ضرر به پایین‌دست است که طرفین باید در بهره‌برداری از آب‌های مرزی و مشترک مراعات کنند.

این پژوهشگر منابع آب تصریح کرد: در حال حاضر کشور‌هایی به دلایل مختلف اصول بهره‌برداری از آب‌های مرزی را رعایت نمی‌کنند، کما اینکه در شرایط فعلی هم شاهدیم که در مورد ارس و یا رودخانه‌های مشترک بین ترکیه، سوریه و عراق قوانین رعایت نمی‌شود. ترکیه به صورت گستره اقدام به سدسازی و دو اصل یادشده را خدشه‌دار کرده ضمن اینکه با ساخت و ساز‌هایی که در بالادست ارس انجام می‌دهد این خطر وجود دارد که این رود مرزی دچار مشکل شود.

وی خاطرنشان کرد: ایران و افغانستان در سال ۱۳۵۲ در رابطه با هیرمند توافقانمه امضا کردند و بنا بر آن  حقابه ایران حدود ۸۱۰ میلیون متر مکعب در سال یا ۲۶ متر مکعب در ثانیه از محل بند کجکی افغانستان تعیین شده است، اما افغانستان در سال‌های اخیر مازاد و سیلاب را به طرف ایران رهاسازی کرده که معمولا این مازاد در فصولی که ما نیاز به آب داریم کارساز نیست.  

فهمی به موضوع حقابه از اروندرود نیز اشاره و خاطرنشان کرد: در مورد حقابه اروند توافقنامه‌ای با عراق در الجزایر به امضا رسیده که بعد‌ها عراق قرارداد را پاره کرده و جنگ با ایران را آغاز کرد.

وی یادآور شد: طبق اصول توافقنامه و کنوانسیون که مربوط به سال ۱۹۹۷ است، بهره‌برداری منصفانه و منطقی طرفین از آب‌های مشترک ذکر شده، یعنی بالادست باید منصفانه استفاده کند و حق پایین دست را مراعات کند، فرازی نیز در این کنوانسیون وجود دارد و آن هم اضرار به همدیگر و کشور همسایه است، اما تاکنون بسیاری از کشور‌ها به این کنوانسیون نپیوسته‌اند، بنابراین اینگونه نیست که قوانین آن در همه کشور‌ها جاری و ساری باشد و بتوان به آن استناد کرد، حتما باید کشور‌ها به عضویت این کنوانسیون درآیند تا در زمان لزوم بتوان به مراجع بین‌المللی دادخواهی کرد.

این پژوهشگر منابع آب در ادامه با اشاره به اقدامات ترکیه بروی ارس گفت: با توجه به اقدامات توسعه‌ای که ترکیه در بالادست انجام می‌دهد، همچنین آلاینده‌هایی که وارد ارس می‌شود ایران در پایین‌دست بخصوص در حوزه خزر دچار صدمه می‌شود، که لازم است کشور روی دیپلماسی آب مانور بدهد و با کشور ترکیه و همسایگان به تفاهم و قرارداد چند جانبه برسد.

وی یادآور شد: در مورد رودخانه‌های کوچک نیز هم در بالادست و هم پایین‌دست باید حقوقی قائل شد که کشور‌ها در مذاکره مسائل را حل و فصل کنند، یعنی باید به کنوانسیون ۱۹۹۷ مراجعه کرده و بر اساس آن عمل کنند،   اینگونه نیست که کشوری که بالادست است همه آب را مصرف کند و حقآبه پایین‌دست را در نظر نگیرد.

فهمی تاکید کرد: در حال حاضر بیشترین مسئله ما با افغانستان است، در ترکمنستان سدی بنام دوستی وجود دارد که اگر مخزن پر باشد ایران می‌تواند حدود ۴۵۰ میلیون متر مکعب سهم داشته باشد، ولی این رودخانه از افغانستان نیز عبور می‌کند که این کشور ۳ سد کمال‌خان بخش‌آباد و کبکان را بروی آن احداث کرده، وقتی مصرف ایجاد می‌کند، سهم ایران را بشدت کاهش می‌دهد، در این زمینه باید با افغان‌ها کار جدی دیپلماسی آب انجام شود و مذاکره صورت گیرد تا سهم ایران از این سد تامین شود، کما اینکه در آینده مخاطراتی از جمله دست رفتن حقابه ایران کلانشهری مثل مشهد را تهدید می‌کند.

وی درباره احتمال فشار‌های بین‌المللی به افغانستان برای عدم رعایت حق ایران گفت: هر کشوری منافع ملی خود را در نظر می‌گیرد، افغان‌ها هم به همین شکل عمل می‌کنند، نمی‌توان گفت توطئه‌ای در کار است، هر دولت ملی حتما برنامه توسعه و احداث سد را دارد. ولی کشور‌ها باید طبق کنوانسیون ۱۹۹۷ بهره‌برداری منطقی، معقول، منصفانه و بدون اضرار به کشور همسایه داشته باشند. اگر این قانون از مکانیزم دیپلماسی حل و فصل شود و حق و و حقوق آبی ما محفوظ باشد، می‌توانیم در طول سال از آبی که حجم آن نیز مشخص است، بهره ببریم.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از ایلنا، تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۹، کد خبر: ۱۰۱۲۴۵۰، ilna.news
اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
0
0
امید داریم که ایران بتونه حق خودش رو در زمینه انرژی حداقل از همسایه های خودش بگیره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
0
0
افغانستان هم حق ایران رو میخوره کارمون به کجا کشیده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
0
0
اب در ایران همیشه چالش بوده چون مدیریت درستی بر منابع ابی نداریم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
0
0
رودخانه هاي مرزي ايران رو انقد بهشون نميرسيم كه مسئوليتشون رو همون كشور مرزي بر ميداره
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین