پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
يکشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 11
کد خبر: ۳۵۹۵۹۹
تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۷:۱۴
اوراق بدهی دولتی در میان دو مرکز آماری از این رویداد سردرگم شده است. بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی دو تصویر مختلف از آمار تامین کسری بودجه را در این هفته‌ها منتشر کرده اند.
شعار سال: دو کارنامه اعلام شده از سوی وزارت افتصاد و داریی و بانک مرکزی دو تصویر متفاوت را از وضع آمار و ارقام اوراق بدهی فروخته شده در هفته‌های اخیر را ارائه داده است.

اوراق بدهی دولتی هر هفته در میان بانک‌ها و نهاد‌های سرمایه‌ای به فروش می‌رسد. در این داد و ستد بانک‌ها و بورس هر هفته با توجه به نرخ سود اعلام شده و تاریخ سررسید اوراق اقدام به خرید کرده و دولت درآمد حاصل از این معامله را در جهت تامین کسری بودجه خود مصرف میکند.

از آنجا که در روش فوق تامین کسری بودجه، پولی چاپ نمی‌شود، این مسیر، اقدامی موثر در درآمدزایی دولت به شمار آمده که از رشد بیشتر تورم جلوگیری به عمل می‌آورد؛ بنابراین اهمیت آمار و ارقام ثبت شده در خصوص خرید و فروش اوراق در این بازار بسیار مهم به نظر می‌رسد.

دراین عملیات، بانک مرکزی در این بازار نقش کارگزار را داشته که در هر هفته گزارشی را از ارقام خرید و فروش اوراق به ثبت می‌رساند همین ارقام را منبع وزرات اقتصاد و دارایی نیز به صورت هفتگی در اختیار عموم قرار می‌دهد.

بررسی اعداد به ثبت رسیده از سوی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی نشان از تمایزی جدی در فروش اوراق بدهی از هفته سیزدهم به بعد داشته است.

کرونا
 
تمایز ارقام ثبت شده در بانک مرکزی و وزارت اقتصاد

طبق آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی در هفته سیزدهم برگزاری این عملیات در کشور تنها هزار و ۸۵۰ میلیارد تومان اوراق توسط بانک‌ها خریداری شده و ۹۱۰ میلیارد تومان نیز بورسی‌ها در خرید این اوراق مشارکت کرده اند. ۶ هزار میلیارد تومان نیز پذیره نویسی در معاملات انجام شد که بانک مرکزی در ذیل هفته سیزدهم منتشر کرد.

در هفته چهاردهم برگزاری این بازار نیز بانک مرکزی ادعا کرد بانک‌ها هیچ اوراقی خریداری نکرده و نهاد‌های تامین سرمایه نیز تنها ۲۸۰ میلیارد تومان تنها در این بازار مشارکت داشته اند. این در حالی بود که در این مقطع وزارت اقتصاد و داریی کارنامه متفاوتی را منتشر کرد. طبق گزارش این مرکز پذیره نویسی ۶ هزار میلیارد تومانی در هفته دوازدهم این عملیات رخ داده که منتهی به ۲۰ مرداد ماه بوده است.

پس از آن گزارش اعلام شده از خرید بانک‌ها و بورسی‌ها در هفته سیزدهم و چهاردهم همزمان و مجموعا منتشر شده و ادعا کرد بانک‌ها هزار و ۹۳۲ میلیارد تومان اوراق در این دو هفته از دولت خریداری کرده و بورس مشارکت هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی در این بازار داشته است.

مقایسه این دو رقم در این بازار‌ها نشان می‌دهد جدا نا همزمانی تاریخ اوراق پذیره نویسی فروخته شده در بازار اولیه اوراق بدهی، میزان اوراق فروخته شده از سوی بانک‌ها در کارنامه بانک مرکزی ۴.۴ درصد بیشتر از گزارش اعلام شده از سوی وزارت اقتصاد و دارایی بوده است.

این فاصله در مورد ارقام ثبت شده در نهاد‌های تامین سرمایه در کشور برابر با ۸.۲ درصد بوده است. از سوی دیگر مجموع اوراق فروخته شده در این دو هفته از سوی وزارت اقتصاد و دارایی معادل با ۳ هزار و ۳۲ میلیارد تومان بوده و از سوی بانک مرکزی ۳ هزار و ۴۰ میلیارد تومان به ثبت رسیده است یعنی ۸ میلیارد تومان فاصله نیز در بررسی مجموع این اوراق نیز اختلاف وجود دارد.

عدم تطابق آماری در بانک مرکزی و وزارت اقتصادو دارایی در شرایطی که این ارقام ارتباط مستقیم با تامین کسری بودجه دولت دارد رویداد قابل اغماضی نیست. دراین دوگانگی باید دید واقعیت به نفع کدام یک از دو منبع گرایش دارد؟

شعار سال، بااندکی تلخیص و اضافات برگرفته از اقتصادنیوز، تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۴۰۰، کدخبر: ۴۳۷۴۶۰، www.eghtesadnews.com
اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین