شعار سال: قیصر امین پور فرزند مراد، در سال ۱۳۵۷ در رشتۀ دامپزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد، ولی پس از مدّتی از تحصیل در این رشته انصراف داد و در سال ۱۳۶۳ بار دیگر، اما در رشته زبان و ادبیات فارسی به دانشگاه رفت و این رشته را تا مقطع دکترا گذراند و در سال ۱۳۷۶ از پایاننامۀ دکتری خود با راهنمایی محمدرضا شفیعی کدکنی با عنوان «سنّت و نوآوری در شعر معاصر» دفاع کرد.
اولین مجموعه او «در کوچه آفتاب» دفتری از رباعی و دوبیتی بود و به دنبال آن «تنفس صبح» تعدادی از غزلها و حدود بیست شعر نیمایی را در بر میگرفت که البته بعضی به اشتباه این اشعار را سپید میپندارند. امین پور هیچگاه اشعار فاقد وزن نسرود و در عین حال این نوع شعر را نیز هرگز رد نکرد. امینپور در سال ۱۳۸۲ بهعنوان عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزیده شد. قیصر امین پور علاوه بر اشعاری که به زبان فارسی میسرود، به زبان لری بختیاری هم اشعاری سروده، که از محبوبیت خاصی در منطقه بختیاری (شامل استانهای خوزستان، چهارمحال بختیاری، شرق لرستان و غرب اصفهان) برخوردار است.
شعرهای امینپور از حیث بلاغی ارزشمند بوده و بر ظرفیتها و توانمندی زبان فارسی افزوده است. استفاده از آرایهٔ ایهام یکی از برجستهترین شگردهای او در شعر است. او توانسته ویژگیهای سبکی و بلاغی شعر کلاسیک و شعر نیمایی را با شعرهایش تلفیق کند. یکی از عواملی که در نهایت، باعث برجستگی سبکی اوست، نوآوری در بلاغت و درک انتظار مخاطبان امروز از شعر است.
از وی در زمینههایی، چون شعر کودک و نثر ادبی، آثاری منتشر شدهاست که به آنها اشاره میکنیم:
آینههای ناگهان
تنفس صبح
درکوچه آفتاب
طوفان در پرانتز (نثر ادبی، ۱۳۶۵)
منظومه ظهر روز دهم (شعر نوجوان، ۱۳۶۵)
مثل چشمه، مثل رود (شعر نوجوان، ۱۳۶۸)
بیبال پریدن (نثر ادبی، ۱۳۷۰)
مجموعه شعر آینههای ناگهان (۱۳۷۲)
به قول پرستو (شعر نوجوان، ۱۳۷۵)
گزینه اشعار (۱۳۷۸، مروارید)
مجموعه شعر گلها همه آفتابگردانند (۱۳۸۰، مروارید)
مجموعه شعر دستور زبان عشق (۱۳۸۶، مروارید)
کتاب شعر و کودکی (۱۳۸۵، مروارید)
مجموعه کامل اشعار قیصر امین پور (مروارید)
«دستور زبان عشق» آخرین دفتر شعر قیصر امین پور بود که تابستان ۱۳۸۶ در تهران منتشر شد و بر اساس گزارشها، در کمتر از یک ماه به چاپ دوم رفت.
رهبر معظم انقلاب در پیام تسلیت درگذشت او نوشت: «با اندوه و دریغ، خبر تلخ درگذشت شاعر فرزانهٔ انقلاب دکتر قیصر امینپور را دریافت کردم. از دست دادن او برای اینجانب و برای همهٔ اصحاب شعر و ادب، خسارت بار است. او شاعری خلاق و برجسته بود و همچنان به سمت قلههای این هنر بزرگ پیش میرفت… او و دوستانش نخستین رویشهای زیبا و مبارک انقلاب در عرصهٔ شعر بودند و بخش مهمی از طراوت و جلوهٔ این بوستان، مرهون ظهور و رشد آن عزیز و دیگر دوستان همراه اوست.»
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال ، تمرکز ویژه ای بر معرفی و رازگشایی از این شاعر نام آور کشور عزیزمان داشته و در ادامه به برخی از اخبار و مقالات قبلی منتشر شده در خصوص ایشان پرداخته می شود.
درباره قیصر امینپور (اینجا)
قیصر امینپور به عنوان یکی از شاعران نامآور و خوشنام معاصر، بخشی از شهرت و توفیق خود را مدیون پرداختن به مضامین ادبیات پایداری است. در اشعار وی مولفههای ادب پایداری نقشی بسزا ایفا میکنند و او با بن مایههای این مقوله به بازگویی رشادتها و دلیرمردی رزمندگان اسلام و ملت ایران میپرداخت.
ادای احترام به قیصر امین پور با کتاب چو گلدان خالی (اینجا)
قیصر امینپور، شاعر مشهور دوران معاصر کشور است که ۸ آبان ماه سالروز وفات اوست. به همین بهانه با شیرین علی گلمرادی از شاعران معاصر که کتاب شعری با عنوان چو گلدان خالی که برگرفته از شعر قیصر امین پور است، گفتگویی داشتیم.
صوتی کمتر شنیده شده از قیصر شعر فارسی (اینجا)
«انتظار» از آن دست موضوعاتی ست که قیصر در جای جای شعر خود بدان پرداخته است. روح انتظار در بسیاری از اشعار وی- در سبکهای مختلف شعری- حضور دارد و شاید بیراه نباشد اگر شعر او را شعر انتظار و خودش را «شاعرمنتظر» بنامیم.
وقتی سکه دادند، شعرها الوده شد (اینجا)
مرحوم قیصر امین پور میگوید که برخلاف بعضی ها، رفیق نیمه راه نبودیم و نیستیم. اگر شعری را گفتیم انکار نمیکنیم. چون حس پاک و خالص همان لحظه بود. نه برای سکه و زمین. از وقتی سکه دادند، دیگر شعر نگفتیم.
خدا چگونه است؟ / پیش از اینها فکر میکردم خدا ... (اینجا)
خدا چگونه است؟ این ماجرای ذهنی همه ما آدمها در همه یا دستکم مقاطعی از زندگی است. مرحوم قیصر امین پور، این سؤال را در قابل شعری زیبا و تأمل برانگیز برایمان روایت کرده است. شعری ساده و روان، اما بسیار نغز و پرمفهوم.
پاییز یادآور پرواز یک شاعر (اینجا)
قیصر امین پور از شاعران معاصر با ۱۳ اثر فاخر در دو دوره انقلاب تا دفاع مقدس و جنگ تحمیلی تا پایان عمر به سرودن شعر مشغول بود.
سرقت مجسمه قیصر امینپور؛ مسائل مالی یا ارزشی؟ (اینجا)
سازنده مجسمه قیصر امینپور که چند روز پیش از بلوار سعادتآباد به سرقت رفت، اظهار کرد که حدود یک سال گذشته در مطلبی خوانده بود که برخی اشخاص به دلیل موضوعات ایدئولوژیک پیشنهاد برداشته شدن این مجسمه را مطرح کرده بودند. البته با توجه به اینکه جنس مجسمه از برنز بوده، دارای ارزش مالی نیز بوده است.
ادبیاتِ انقلابی یا انقلابِ ادبی (اینجا)
ادبیاتِ قبل انقلاب با وجود داشتن محتوای اعتراضی، عدالت طلبانه و سوسیالیستی و البته مبارزه جویانه با سلطه و ثروت از مفاهیم دینی و اسلامی کم بهره یا حتی بی بهره بود.
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون