پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۵۵۵۲
تاریخ انتشار : ۰۵ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۷
سال‌های سال است که مستندات گمرکی، بانکی و آمار‌ها و گزارشات ارایه شده توسط خودروسازها، نشان می‌دهد که حجم قابل توجهی از قطعات خودرو‌های ایرانی از چین وارد می‌شود. سال‌های سال است که تحول بنیادینی در صنعت خودروی کشور مشاهده نکردیم و بدلیل تعرفه گذاری و تصویب مقرره‌های خاص و به بهانه‌هایی نظیر کمبود ارز و تحریم، جلوی واردات خودرو گرفته شده و در صورت واردات هم، قیمت‌ها بدلیل تعرفه‌های بی حساب و کتاب، چندین برابر کشور‌های همسایه می‌باشد. سال‌های سال است که با زیان‌های چند ده همتی سالیانه خودروساز‌ها مواجه هستیم. سال‌های سال است که صدای شکایت و نارضایتی پیر و جوان فرد ایرانی برای کیفیت و ایرادات خودروساز‌های داخلی بلند است و شنیده نمی‌شود. سال‌های سال است که کشور جولانگاه مونتاژکاران چینی شده است و .... این همه فکت مستند غیرقابل انکار وقتی با بی تفاوتی و کم تفاوتی امنیتی و قضایی روبرو می‌شود، چه نتیجه‌ای را به ذهن می‌تواند متبادر کند؟ به فساد این دو دستگاه بیندیشیم یا نفوذ و ارتباط گروه‌های فاسد به این دو دستگاه؟ جناب قاضی القضات، وزیر محترم اطلاعات، اطلاعات محترم و کوشای سپاه، ریاست محترم مجلس شورای اسلامی، رئیس محترم دولت، سازمان محترم بازرسی، دیوان محترم محاسبات کشور، بازرسی محترم ریاست جمهوری، وزیر محترم صمت، ...، چه توجیهی می‌توان برای این شرایط داشت؟ بین دوگانه تامین منافع افراد و گروه‌های خاص و تامین منافع ملی و نظام جمهوری اسلامی، کدامیک، تقدم دارند؟

شعارسال: در آغاز دولت سیزدهم، رویداد مجزایی از نمایشگاه خودرو به نام “نمایشگاه تحول صنعت خودرو” برگزار شد. اینکه این رویداد با در نظر گرفتن هزینه‌های بسیار، جدا از نمایشگاه خودرو برگزار می‌شود، تعجب برخی از افراد را برانگیخته بود؛ اما در نهایت با برگزاری آن، متوجه حضور ویژه و پررنگ‌تر خودروسازان داخلی در این نمایشگاه شدیم.

بنویسید نمایش تحول صنعت خودروی ایران، بخوانید نمایش تحول صنعت خودروی چین! + علل عدم حساسیت های لازم امنیتی و قضایی به این باتلاق برای چیست؟

طبیعتاً عبارت “تحول صنعت خودرو” باید متکی بر دستاورد‌های داخلی و ملی و نشان‌دهنده پیشرفت‌های خودروسازان ایرانی باشد. در اولین دوره این رویداد، خودروسازان داخلی مانند ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو حضور ویژه‌ای داشتند و محصولات و پروژه‌های فعلی و آینده خود را به این نمایشگاه می‌آوردند؛ البته بماند که این حضور بیشتر با تمسخر خودروسازان توسط بازدیدکنندگان مواجه می‌شد! به‌نوعی این رویداد قصد داشت تا گذشته، حال و آینده صنعت خودرو ایران به همگان نشان دهد.

در دومین دوره، همین روند با حضور بیشتر مونتاژکاران و خودرو‌های چینی اجرا شد؛ اما برای سومین سال برگزاری این رویداد، دیگر نمی‌توان نام تحول صنعت خودرو ایران را به این رویداد نسبت داد؛ چرا که بیشتر نشان‌دهنده تحول صنعت خودروی چین بود! رویداد امسال به‌گونه‌ای برگزار شد که حتی ایران‌خودرو هم حضور پیدا نکرد؛ تقریباً به‌جز سایپا و پارس‌خودرو و کرمان موتور، هیچ شرکت دیگری با محوریت نشان‌دادن تحول صنعت خودروی ایران حضور نداشت.

حضور خودروسازان مهمی مانند ام‌جی، لیپ‌موتور، نتا، هاوال و سِرِس نشانه‌های خوبی از آینده بازار خودرو‌های وارداتی ایران به‌حساب می‌آیند، اما در نهایت جای این خودرو‌ها در نمایشگاه خودرو است نه تحول صنعت خودروی ایران!

مورد دیگر، حضور خودرو‌هایی مانند شاهین پلاس و سیتروئن C ۳-XR (سایپا سیلک) بود که چندین سال است از این نمایشگاه به آن نمایشگاه جابجا می‌شوند و مشخص نیست که چه زمانی به بازار عرضه می‌شوند.

نکته دیگر درباره حصار کشیدن اطراف برخی خودرو‌ها و محدودیت بازدید برای خودرو‌هایی بود که در جهان ارزش آن‌چنانی ندارند. در واقع این اعمال محدودیت، نوعی توهین به مخاطب تلقی می‌شود.

با وجود هزینه‌های گزافی که برای برگزاری این نمایشگاه می‌شود، به نظر می‌رسد که نمایشگاه تحول صنعت خودرو به دومین نمایشگاه سالانه خودرو تبدیل شده که در سال برگزار می‌شود و تقریباً تفاوتی با دیگر رویداد خودرویی ندارد. شاید بهتر باشد که در آینده، تصمیمی جدی درباره برگزاری یا عدم برگزاری آن گرفته شود.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرآنلاین، تاریخ انتشار: 3مرداد1403، کدخبر: 1935762، www.khabaronline.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین