
شعار سال: گردهمایی روز جهانی معلولان روز گذشته با قرائت پیام رئیس جمهوری توسط رئیس سازمان بهزیستی در سالن همایشهای برج میلاد تهران برگزار شد.
در پیام رئیس جمهوری آمده است: توانخواهان (شهروندان دارای معلولیت) بیتردید زندگی سختی دارند و در معرض آزمایش امتحان الهی هستند. اما تجربه نشان داده است که شهروندان دارای معلولیت، هنرمندان، ورزشکاران، کارآفرینان، صنعتگران و پژوهشگران برجستهای نیز به جامعه عرضه کردهاند.
روز جهانی معلولان، فرصتی است تا پیرامون حقوق شهروندی معلولان بیشتر گفتوگو کنیم؛ حق توانخواهان در استفاده از امکانات درمانی، توانبخشی، حق مشارکت در حوزههای مختلف زندگی، حق استفاده از فرصتهای برابر، حق تحصیل، حق مهارت آموزی و حق دارا بودن شغل.
صادقانه باید بگویم با وجود اینکه در دولت یازدهم همواره با حضور و ارتباط با معلولان عزیز مسائل مختلف آنان را مورد توجه قرار دادهام و در عرصههای مختلف گامهای خوبی برداشته شده است اما هنوز تا تحقق همه مطالبات و حقوق توانخواهان مسیر طولانی در پیش داریم. دولت و مردم بویژه نهادهای مدنی باید به گونهای عمل کنند که از پیوند خوردن فقر با معلولیت جلوگیری شود. بویژه باید به گونهای سیاستگذاری شود که جامعه رو به سالمندی ما با پدیده سالمندان معلول کمترین مواجهه را داشته باشد.
هماکنون که دولت در برنامه ششم توسعه به مقوله غربالگریهای مختلف بویژه غربالگری ژنتیک پرداخته است باید اقدامهای مناسبی که در خصوص غربالگریها صورت گرفته است توسط سازمان بهزیستی با قدرت ادامه یابد. تدوین و اجرای جامع سیاستهای پیشگیری کاهش بروز معلولیت، تدوین و اجرای ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای افراد دارای معلولیت، فراهم شدن هرچه بیشتر فرصتهای آموزشی برای افراد دارای معلولیت و...از جمله مواردی هستند که مورد تأکید جدی دولت تدبیر است.
قول وزیر کار: واگذاری مسکن به خانوادههای دارای یک معلول
علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این گردهمایی با اعلام اینکه با اتمام واگذاری مسکن به خانوادههای دو معلول، از سال آینده طرح واگذاری مسکن به خانوادههای یک معلول آغاز خواهد شد، گفت: مقام معظم رهبری، رئیس جمهوری و دولت دغدغههای زیادی در خصوص مسأله معلولان دارند و در این زمینه تلاش میشود مسائل و مشکلات معلولان برطرف شود.
وی افزود: زیرساختهای خدماتی خوبی در این 4 ساله بنا شده و تلاش میکنیم در یک حرکت جهشدار به سمت حل مسائل و مشکلات معلولان قدم برداریم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه فرد معلول باید در جامعه یک حرکت روان داشته باشد، خاطرنشان کرد: باید نظریه و دیدگاه در خصوص معلولان تغییر کند، چرا که در گذشته دیدگاههای نامناسبی در خصوص معلولان وجود داشت. ربیعی به فراهم شدن فرصتهای برابر اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برای معلولان اشاره کرد و افزود: نخستین رویکرد دولت دیده شدن توانمندیهای معلولان بوده از این رو توانستهایم نگاه جامعه را به معلولان تغییر دهیم. وی با تأکید براینکه نباید فقر و معلولیت در کنار هم قرار بگیرند، به اصلاح قانون جامع حمایت از حقوق معلولان اشاره کرد و گفت: در این اصلاحیه به موارد خوبی از جمله پرداخت حداقل دستمزد براساس شورای عالی کار، حق نگهداری معلولان، مناسبسازی محیط و فرهنگسازی در صداوسیما، اشاره شده که براساس این اصلاحیه دولت سه هزار میلیارد تومان برای خودش تکلیف مالی دیده است.
وی گفت: بزودی 4 نفر از معلولان بهعنوان مشاوران وزیر راه انتخاب خواهند شد. وی در خصوص مناسبسازی معابر شهر تهران نیز افزود: با هماهنگی شهردار تهران اتفاقهای خوبی در آینده نزدیک خواهد افتاد. ربیعی خاطرنشان کرد: در آینده نزدیک، مستمری معلولان براساس 20 درصد حقوق دستمزد پرداخت خواهد شد.
برخورد با وزیرانی که قانون استخدام 3 درصد معلولان را رعایت نمیکنند
عبدالرضاعزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه با اشاره به اینکه رفتار جامعه با معلولان مهربانانه نیست، گفت: متأسفانه برخی از وزارتخانهها و سازمانها برای ارائه خدمات به معلولان همکاری لازم را ندارند.
وی در خصوص قانون جامع حمایت از حقوق معلولان افزود: این قانون سند هویت اجتماعی افراد دارای معلولیت است و یکی از ابزارهایی است که میتوانیم جامعه را با معلولان آشنا کنیم. با وجود تصویب این قانون که باعث بهبود نسبی وضعیت معلولان و ارتقای خدمات توانبخشی شد اما نتوانست انتظارات و توقعات معلولان را برآورده کند از این رو قرار شد تا اصلاحیه این قانون را در دستور کار خود قرار دهیم.
او درنظر گرفتن مجازات برای افرادی که به معلولان توجه نمیکنند،برخورد با شهردارانی که به بحث مناسبسازی محیط توجه نمیکنند، پرداخت حق پرستاری به خانوادههای دارای معلولیت وتأسیس صندوق توسعه فرصتهای شغلی و همچنین برخورد با وزیرانی که توجه ویژه به قانون استخدام 3 درصد معلولان ندارند را از جمله موارد اصلاحیه لایحه حقوق معلولان ذکر کرد. به گفته عزیزی، باید به سمت خدمات پیشگیرانه برویم چرا که هزینه خدمات پیشگیری یک سوم هزینههای درمان است و راندمان آن نیز 11 الی 30 برابر است.
اجرای CBR در سیستان و بلوچستان
انوشیروان محسنی بند پی معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور نیز با بیان اینکه ۴۲۰ هزار معلول روستایی تحت پوشش CBR از خدمات توانبخشی بهرهمند شدند، از اجرای CBR شهری بر پایه قانون برنامه ششم توسعه در سیستان و بلوچستان خبر داد.
وی با اشاره به سیاستهای بهزیستی در دولت تدبیر و امید و همچنین برنامههای ارائه شده از سوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: این برنامهها در سه محور تهیه شده است که یکی از مهمترین آنها به کارگیری همه اقدامهای پیشگیرانه و ارتقای خدمات پیشگیری برای بروز معلولیتها و توسعه غربالگریهاست.
به گفته وی، در حال حاضر کودکان زیر یک سال شنوایی سنجی میشوند و کودکان 3 تا 5 سال نیز تحت پوشش غربالگری بینایی قرار میگیرند. این درحالی است که به استناد ماده 75 قانون برنامه ششم، غربالگری اختلالات ژنتیکی را اجباری کردیم تا سالانه از تولید 30 هزار کودک معلول پیشگیری کنیم.
معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور به تأمین تجهیزات و وسایل کمک توانبخشی معلولان اشاره کرد و گفت: این کار نیز در راستای حمایت از این قشر انجام شده است.
نیم نگاه
راهاندازی دو مرکز توانبخشی
رضا صالحی امیری معاون امور فرهنگی اجتماعی شهردار تهران نیز گفت: مجموعه دولت در سالهای گذشته تلاشهای زیادی برای معلولان انجام داده اما تا رسیدن به هدف اصلی فاصله بسیاری داریم و برای رسیدن به آن نقطه باید تلاش بیشتری انجام دهیم. صالحی امیری افزود: در حال حاضر در 354 محله تهران بیش از 10 هزار معلول در بخشهای مختلف فعال هستند. وی افزود: ما اعتراف میکنیم که مشکلات و کاستیهای زیادی در ارائه خدمات به معلولان داریم ولی قول میدهیم در جهت رفاه معلولان قدمهای خوبی را برداریم. وی از احداث دو مرکز توانبخشی در مناطق 12 و 3 خبر داد که قرار است بزودی فعالیت خود را آغاز کنند.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته ازسایت روزنامه ایران ، تاریخ انتشار -----، کدمطلب:242406، www.iran-newspaper.com