شعار سال: 600 هزار دستگاه خودرو در کرج شمارش شده و روزانه به طور متوسط شاهد تردد یک میلیون و 800 وسیله نقلیه در این کلانشهر هستیم. طبق برآوردهای صورت گرفته حدود 80 درصد جمعیت استان در کرج ساکن هستند و بر اساس آمار، به ازای هر 3 نفر یک خودرو در این شهر وجود دارد.
سرهنگ «همایون شریفی» رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان البرز براساس آمار، اعلام کرد: با توجه به بافت و ظرفیت خاص معابر کرج، در بیشتر معابر این شهر شاهد پسزدگی و تراکم ترافیک هستیم. کمبود پارکینگ عمومی بویژه در هسته مرکزی کرج به یکی از دغدغههای همیشگی مردم تبدیل شده، به طوری که بسیاری ازفضاهای سطح معابر به پارک خودروها اختصاص یافته است. به طور مثال در چهارراه طالقانی کرج بیش ازیک هزار مطب پزشک در کنار مراکز تجاری و اداری مهم وجود دارد که متأسفانه دراین منطقه تعداد پارکینگهای عمومی اندک بوده و برای اکثر ساختمانها نیز پارکینگ درنظرگرفته نشده و نیاز به پارکینگهایی با ظرفیتهای بالا داریم.
سرهنگ شریفی با تأکید بر اینکه داشتن محل پارک مناسب از مؤلفههای حقوق شهروندی است و به پلیس در روان شدن ترافیک کمک میکند، خاطرنشان کرد: لازمه ترافیک روان، وجود پارکینگهای عمومی در شهر است. در حال حاضر نبودن پارکینگ کافی در کلانشهر کرج، یک بحران است و ضرورت دارد که مدیریت شهری در راستای توجه به نیازهای مردم و تأمین امکانات شهر، همگام با پلیس برای رفع این معضل چاره اندیشی کند. بسیاری ازتخلفات رانندگان درشهرکرج، بهدلیل پارک در محلهای ممنوع یا پارک دوبل است و باعث پسزدگی بار ترافیک میشود. رانندگان مجبورند در محلهای غیرمجاز پارک کنند که همین مسأله ترافیکهای سنگین شهری را در برخواهد داشت. آنچه باعث ایجاد تراکم ترافیکی است، نبودن جای پارک است و مردم مجبورند گاهی در یک محدوده چند بار دور بزنند که خود باعث ترافیک میشود. به همین منظور افزایش پارکینگهای عمومی از افزایش راه بندان و ترافیک پیشگیری خواهد کرد.
وی افزود: کمبود پارکینگ در بخش مرکزی کرج دردسرساز شده است. پارک خودرو در خیابانهای پرتردد باعث ایجاد ترافیک و هدر رفت وقت و انرژی مردم میشود. در حال حاضر مشکل پارکینگ در بسیاری از مناطق کرج بویژه نقاط مرکزی جدی است و متأسفانه طی چند سال گذشته راه حل جدی برای رفع آن اتخاذ نشده است.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان البرز با اشاره به اینکه پارکینگهای عمومی در سطح کرج پاسخگوی نیاز مردم نیست، گفت: مردم همیشه گلایه دارند و انتظار دارند این مطالبه بحق آنان توسط مسئولان سروسامان داده شود. کارشناسان پلیس راهنمایی و رانندگی معتقدند، نصب دستگاههای پارکومتر و جلوگیری از انجام پارک دوبل نیز میتواند کمک بسیاری به کاهش حجم ترافیک در این منطقه داشته باشد. خیابانهای شهر، شرایط مناسبی برای نصب پارکومتر دارد، اما یا توقف ممنوع است یا توسط صاحبان صنوف اشغال میشود و شهروند برای جای پارک دچار مشکل میگردد. گذاشتن کله قندی یا محصولات فروشی مقابل مغازهها نوعی بیقانونی و تضییع حقوق شهروندی است. متأسفانه همتی در جهت خواسته پلیس که نصب پارکومتر است، دیده نمیشود. در حد فاصل تقاطع امام تا میدان شهدا روزانه میتوان به 2 هزار و 500 دستگاه خودرو سرویس داد و شرایط پارک را فراهم کرد. کدام پارکینگ و با کدام ظرفیت در این محدوده میتواند این تعداد خودرو را در خود جای دهد؟
ساخت 5 هزار واحد پارکینگ در 10 سال آینده
«احمد افضلی» معاون حملونقل و ترافیک شهرداری کرج نیز اظهار داشت: حدود 70 پارکینگ عمومی مدیریت شده غیر حاشیهای در کرج ایجاد شده که ظرفیت پذیرش 8 هزار و 500 خودرو را دارد. هرچند با توجه به جمعیت کلانشهر کرج برآورد میشود که تا 10 سال آینده، بیش از 5 هزار جای پارک نیز مورد نیاز است که در برنامه کاری قرارداده شده است. در حال حاضر در کرج یک پارکینگ دیگر در حال احداث است و طبق برنامهریزیهای انجام شده درمناطق مختلف کرج چند مکان برای احداث پارکینگ جانمایی شده که درصورت نهایی شدن بتوانیم پارکینگ عمومی را درمکانهای مورد نظر تعبیه کنیم.
افضلی در مورد ایجاد پارکینگ در معابر اصلی شهر، گفت: ساخت پارکینگ برای شهرداری صرفه اقتصادی و بازگشت سرمایه ندارد و چون بخش خصوصی نیز بهدنبال منافع خود است، بسته جذابی برای این بخش نیست. بنابراین اگر زمینی مناسب احداث پارکینگ رمپی(قوسی شکل) باشد، بسیار با صرفهتر از احداث پارکینگهای طبقاتی و مکانیزه است وهزینه نگهداری آن نیز کمتر است. از سوی دیگر سازندگان مجتمعهای تجاری با تأمین پارکینگ برای چند صد دستگاه خودرو، بهعنوان بخش خصوصی نیازهای بخشی از شهر را تأمین میکنند.
وی به استفاده از پارکومتر در پارکینگهای عمومی حاشیهای اشاره کرد و گفت: پارکومتر میتواند از توقفهای طولانی مدت که توسط کارمندان و کسبه در حاشیه خیابانها ایجاد شده و سطح زیادی از معابر را به مدت طولانی اشغال میکند، جلوگیری کند. اما بهدلیل پارهای از مشکلات حقوقی و قانونی، این طرح
2 بار در کرج اجرا و جمعآوری شد. در حال حاضر نیز با چند سرمایهگذار خصوصی برای مشارکت در راهاندازی پارکومتر وارد مذاکره شدهایم.
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری کرج با اشاره به معایب و محاسن طرح افزایش پارکینگ در شهر، افزود: در شهر کرج پارکینگ به اندازه کافی وجود دارد، اما شاید نحوه توزیع آن که در چه مناطقی متمرکز باشد، مناسب نیست. در اصول مهندسی ترافیک در بحث پارکینگهای عمومی اختلاف نظر زیاد است. افزایش آنها یعنی فراهم کردن امکان استفاده بیشتر از خودروهای شخصی در معابر اصلی شهر. کمبود آن نیز نارضایتی عمومی، پارکهای دوبل و ترافیک خیابانها را در پی دارد، بنابراین برای کنترل وضع ترافیک باید امکان استفاده مردم از وسایل حمل و نقل عمومی و نظارت بر تجهیز ساختمانهای جدید به پارکینگ را جدی گرفت.
برش
دردسر کمبود پارکینگ
با گسترش مراکز بزرگ تجاری و برجهای جدید فاقد پارکینگ در کرج، سرمایههای مادی و معنوی این شهر در ترافیکهای سنگین و نفسگیر هدر میرود و مردم از مالیات و عوارضی که در قبال زندگی در مرکز استان پرداخت میکنند، رضایت ندارند. سد معبر خودروهای پارک شده در خیابانهای شهر و ترافیکهای سنگین بهدلیل نبود پارکینگهای عمومی، بر بار مشکلات زندگی مردم میافزاید. نارضایتی عمومی رانندگانی که به خاطر نبودن پارکینگ، هر روزدر خیابانهای شهر جریمه میشوند یا سرقت خودروهای پارک شده کنار خیابانها، نتیجه کم توجهی به این نیاز روزمره است، نیازی که به توجه ویژه مدیریت شهری کرج در خصوص تأمین امکانات شهر و خریداری زمین دربرخی مناطق برای احداث پارکینگ بازمیگردد.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته ازسایت خبری روزنامه ایران ، تاریخ انتشار -----، کدمطلب:454722، www.iran-newspaper.com