شعارسال:جامساز گفت: پس مردم درد خود را نیک میدانند و شنیدن آن از زبان مسئولان نه تنها تولید آرامش نمیکند بلکه پاشیدن نمک بر روی زخمهای کهنه آنهاست.
محمود جامساز اقتصاددان در خصوص سخنان دو شب پیش رئیس جمهور اظهار کرد: مصاحبه آقای دکتر روحانی با اینکه مجری جدید مامور برگزاری آن بود و انتظار میرفت که پرسشها و پاسخها بر شفافیت واقعیات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور آنگونه که هست، پرتو افکند و حقایق بر مردم مکشوف شود و هر قشر و طبقهای بداند که در این ساختار اقتصادی سیاسی اجتماعی واقعا در کجا قرار گرفتهو چه انتظار قابل تحققی از دولتی که خود برگزیده است باید داشته باشد.
وی افزود: معمولا رسم شده که مسئولان رده بالای کشور در هر یک از قوای سهگانه که در تصمیمگیریها ایفای نقش میکنند در مصاحبهای با معضلات و مشکلات و دردهای مردم هم داستان شده و به برشماری آنها میپردازند. انگار نه انگار بخشی از این معضلات به سوءمدیریت یا فقدان برنامه یا تصمیمات و اقدامات خود آنها مربوط است. این تصور القا میشود که آنان نیز مانند مردم با کمبود درآمد، رفاه، بیخانمانی، اجارهنشینی و معضل تامین هزینه فرزندان دانشگاهی و دبیرستانی و تحلیل رفتن سبد معیشتی و بسیاری از ناکامیهای دیگر روبهرو هستند.
این اقتصاددان گفت: غافل از اینکه همه مردم در این معضلات و مشکلات غرق شدهاند و کمتر کسی را میتوان یافت که با نهادهای رسمی و عمومی کشور نظیر دادگاهها، بیمارستانها، بانکها، ادارات دولتی، شهرداریها، موسسات مالی و اعتباری بدون مجوز یا با مجوز، سیستمهای حمل و نقل، رشد روزافزون هزینه خدمات دولتی، بیکاری، گرانی، رکود و نااطمینانی از آینده روبهرو نباشند.
جامساز خاطرنشان کرد: پس مردم درد خود را نیک میدانند و شنیدن آن از زبان مسئولان نه تنها تولید آرامش نمیکند بلکه پاشیدن نمک بر روی زخمهای کهنه آنهاست، زیرا سالها تکرار این مطالب را از زبان مسئولان شنیدهاند اما وضع بهتری را در زندگی خود تجربه نکردهاند. وعده و وعیدهای داده شده از سوی مقامات، از هر سه قوه که با انجام اقداماتی با چاشنی واژه «باید» همراه بوده است جز بیاعتبار کردن این واژه نتیجهای نداشته است.
وی بیان کرد: البته نباید انکار کرد که برخی از مسئولان که دغدغه رفع معضلات و مشکلات اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و سیاسی جامعه را دارند از اینکه تصمیمات و برنامههایشان در فرایند اجرا در ماشین بروکراسی فاسد و ناکارآمد به بنبست میخورد، ناراحتند اما لازم است با بار سنگین تعهداتی که با واژه «باید» همراه است به خوبی آگاه باشند و موانع را از اعم از قانونی، تضادهای جناحی، عدم تخصص و ناکارآمدی مدیران و مجریانی که فارغ از تواناییها، تجارب، استعداد و تخصصهایشان گزینش شدهاند را بهطور شفاف با مردم در میان گذارند.
جامساز گفت: نکته دیگری در سخنان آقای دکتر روحانی قابل تامل بود و آن هم دسترسی به ارز کافی در کشور است. اگر ارز کافی در کشور موجود است، چگونه حواله دلار آزاد از مرز 4هزار و 700 تومان نیز فراتر میرود در حالی که حدود دو سال و نیم پیش که تحریمها در اوج خود بود و اخبار مایوس کنندهای از برجام میرسید، دولت با عرضه آن، بازار آزاد ارز را مدیریت کرد؟ گرچه معتقدم قیمت فعلی بازار آزاد ارز، قیمت معاملاتی نیست بلکه تحت تاثیر عرضه و تقاضای خرد تعیین میشود. هیچواردکنندهای با ارز 4هزار و 700 تومان اقدام به واردات نخواهد کرد اما به خروج برخی از سپردهها و تبدیل آنها به دلار خواهد انجامید که نسبت به حجم نقدینگی بسیار ناچیز و قابل چشمپوشی است.
وی بیان کرد: در این مصاحبه آنچه مغفول افتاد، اعتراضات مردم بود، درحالی که مردمی که به خیابان ریختند و صدای اعتراض خود را بلند کردند، اکثرا جوانانزاده شده در همین انقلاب بودند. آنها فرزندان ما هستند و اطلاق واژه خرابکار و اغتشاشگر به همه آنها دور از انصاف است. آقای دکتر روحانی با لبخند خبر خوش رفع فیلتر از تلگرام را دادند. آقای روحانی گفتند11.5 هزارمیلیارد تومان برای پرداخت سپرده مالباختگان با بهره معقول پرداخت شده است تا مشکل 98درصد از مالباختگان حل شود.
این اقتصاددان افزود: البته گفته شد که منابع دولت همان منابع ملی و مردمی است اما نگفتند که این 11هزار و 500میلیون تومان اگر از طریق پایه پولی تامین شده باشد، آثار تورمی آن پس از مدتی خود را ظاهر ساخته و هزینه آن دوباره از جیب مردم بیرون میآید. اگر دولت بانک مرکزی را با خود داشته باشد از آن به عنوان حیاط خلوت و ماشین نشر اسکناس استفاده کند، فشار واقعی به مردم هفت دهک پایین جامعه وارد میشود که از وضعیت اقتصادی همواره در رنج بودهاند.
شعارسال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته ازسایت نود اقتصادی ، تاریخ انتشار8بهمن 96،کد خبر: 2111503 ، www.90eghtesadi.ir