پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
پنجشنبه ۲۶ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 17
کد خبر: ۱۳۸۷۴۳
تعداد نظرات: ۴ نظر
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۵

پاسخ به ۱۰ شبهه در مورد FATF

با اعلام گروه ویژه اقدام مالی (FATF) مبنی بر تعلیق نام ایران در لیست سیاه این گروه و مهلت‌دهی مجدد جهت انجام تعهدات، یک‌ بار دیگر فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور متوجه این موضوع شد. در این یادداشت قصد داریم برخی از مهم‌ترین ابهامات و شبهات مطرح‌شده در فضای داخلی درخصوص FATF را بررسی و شفاف‌سازی کنیم. بسیاری از این ابهامات که در فضای رسانه‌ای و حتی فضای سیاسی و رسمی بیان شده، ناشی از عدم آشنایی با FATF و روش کاری این گروه است.

شعار سال: با اعلام گروه ویژه اقدام مالی (FATF) مبنی بر تعلیق نام ایران در لیست سیاه این گروه و مهلت‌دهی مجدد جهت انجام تعهدات، یک بار دیگر فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور متوجه این موضوع شد. در این یادداشت قصد داریم برخی از مهم‌ترین ابهامات و شبهات مطرح‌شده در فضای داخلی درخصوص FATF را بررسی و شفاف‌سازی کنیم. بسیاری از این ابهامات که در فضای رسانه‌ای و حتی فضای سیاسی و رسمی بیان شده، ناشی از عدم آشنایی با FATF و روش کاری این گروه است.

۱. FATF یک معاهده بین‌المللی و لازم‌الاجراست

گروه اقدام ویژه مالی یا همان FATF هر چند سال یک بار «توصیه‌نامه»‌های خود را به‌روز می‌کند و همان‌گونه که در متن اصلی توصیه‌نامه‌ها نیز تأکید شده، از اعضا و دیگر کشور‌ها درخواست می‌کند «براساس مصالح و اقتضائات کشور خودشان» به این توصیه‌ها عمل کنند. توصیه‌های این گروه الزام‌آور نبوده و کشور‌ها صرفا براساس درصد عملکرد به آن توصیه‌ها، ممیزی می‌شوند. لازم به ذکر است که FATF یک معاهده یا توافق‌نامه بین‌المللی نیست که اجرای آن نیاز به امضای دولت و تأیید مجالس کشور‌ها داشته باشد؛ از این رو، حق تحفظ در اجرای توصیه‌های این گروه معنا ندارد. به عبارت دیگر، حق تحفظ هر کشور، اقتضائات آن کشور در اجرای توصیه‌های FATF است.

۲. ایران در پی پیوستن به FATF است

رابطه با این نهاد از دو طریق میسر است؛ یکی عضویت و یکی تبادل اطلاعات. به دلیل اهمیت گزارش‌های این گروه، کشور‌های عضو و غیرعضو، مستندات خود در زمینه اجرای توصیه‌های این گروه را ارائه می‌کنند و براساس نتایج عملکردشان ممیزی می‌شوند. بنابراین ممیزی و بررسی کشور‌ها با عضویت آن‌ها در این گروه می‌تواند مجزا باشد. این گروه شامل ۳۷ عضو رسمی است، اما تقریبا تمام کشور‌های دنیا با این گروه تبادل اطلاعات داشته و توسط این گروه مورد ارزیابی و ممیزی قرار گرفته‌اند. ایران هنوز درخواست الحاق به این گروه را ارسال نکرده و قصدی جهت پیوستن به این گروه ندارد.

۳. عربستان‌سعودی و رژیم صهیونیستی عضو «هیئت نظارت FATF» هستند

گروه FATF هیئت نظارت ندارد. این گروه افراد و ممیز‌هایی از کشور‌های مختلف دنیا در اختیار دارد که براساس نظر آنها، گزارش عملکرد کشور‌ها مشخص می‌شود. فرایند الحاق اعضا به این گروه، مانند بسیاری از مجامع و نهاد‌های بین‌المللی، به این نحو است که بعد از ارسال درخواست و تأیید اولیه، کشور درخواست‌کننده به‌عنوان «عضو ناظر» در جلسات شرکت می‌کند و بعد از تأیید نهایی به‌عنوان «عضو رسمی» معرفی می‌شود (مانند عضویت ایران در پیمان شانگ‌های که «عضو ناظر» است). عربستان‌سعودی و رژیم صهیونیستی «عضو ناظر Observer» این گروه هستند. عضو ناظر یعنی عضوی که صرفا در جلسات به‌عنوان ناظر شرکت کرده و حق رأی ندارد. کشور‌های عضو ناظر پس از طی مراحل عضویت، می‌توانند به‌عنوان ناظر در رأی‌گیری و تصمیمات گروه FATF مشارکت کنند. به‌عنوان مثال کشور مالزی تا سال ۲۰۱۵، عضو ناظر گروه FATF بود، اما از سال ۲۰۱۶ با تکمیل فرایند، تبدیل به عضو رسمی Member شد. بنابراین عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی عضو ناظر (بدون حق رأی)، این گروه هستند نه عضو هیئت نظارت!

۴. FATF گروه‌های مقاومت را در لیست سیاه و تروریستی قرار داده است

گروه FATF هیچ لیست یا روش احصای گروه‌های تروریستی ارائه نداده است. تنها مستند این گروه، قطع‌نامه ۱۶۱۷ سازمان ملل درخصوص شناسایی گروه‌های «القاعده» و «طالبان» به‌عنوان گروه تروریستی است. در برخی از گزارش‌های فرعی این نهاد اشاراتی به برخی گروه‌های مقاومت شده، اما در توصیه‌های اصلی این گروه، هیچ گروه تروریستی به صورت مصداقی تعیین نشده چراکه تقریبا این کار غیرممکن است. تعریف کشور‌های مختلف از تروریستی، متفاوت بوده و بنابراین اقتضائات و مصالح آن‌ها برای مقابله با تأمین مالی تروریسم نیز متفاوت می‌شود. به‌عنوان مثال تعریف کشور ترکیه از گروه‌های پیکارجوی کرد به‌عنوان گروه‌های تروریستی با تعریف آمریکا و اروپا تفاوت دارد. یا ارتش آزادی‌بخش ایرلند فقط توسط انگلستان به‌عنوان گروه تروریستی شناخته می‌شود و آمریکا و حتی اتحادیه اروپا این گروه را تروریستی نمی‌دانند و....

۵. گزارش‌های FATF می‌تواند باعث تحریم‌های سازمان ملل شود

سازمان ملل متحد صرفا براساس گزارش‌های نهاد‌ها و کمیسیون‌های زیرمجموعه خود (مانند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، سازمان خلع سلاح بین‌المللی و...) می‌تواند قطع‌نامه‌های تحریمی یا تنبیهی صادر کند. از این رو گزارش‌های این گروه نمی‌تواند باعث صدور قطع‌نامه سازمان ملل شود. گرچه چنانچه گزارش‌های این گروه از وضعیت پول‌شویی و مبارزه با تأمین مالی تروریسم مناسب نباشد، ریسک تعامل بانکی با کشور بالا خواهد رفت.

۶. براساس قطع‌نامه‌های شورای امنیت سازمان ملل، توصیه‌های FATF لازم‌الاجراست

در قطع‌نامه‌های مختلف شورای امنیت مانند ۱۶۱۷، ۱۸۰۳، ۱۹۲۹ و ۲۰۸۳ به توصیه‌های FATF اشاره شده است. همان‌گونه که پیش‌تر شرح داده شد، قطع‌نامه ۱۶۱۷ شورای امنیت سازمان ملل علیه گروه طالبان و القاعده در سال ۲۰۰۵ صادر شده و در بند ۷ آن از کشور‌ها می‌خواهد به توصیه‌های ۱۵ گانه این نهاد (براساس آخرین توصیه‌نامه این گروه در سال ۲۰۱۲، ۴۹ توصیه وجود دارد) درباره مبارزه با تأمین مالی و پول‌شویی گروه‌های القاعده و طالبان عمل کنند؛ بنابراین قطع‌نامه مورد استناد، حکم کلی و همیشگی دراین‌باره ارائه نداده و صرفا درخصوص یک گروه تروریستی خاص، آن را لازم‌الاجرا کرده است. در قطع‌نامه‌های ۱۸۰۳ (مصوب سال ۲۰۰۸) و ۱۹۲۹ (مصوب سال ۲۰۱۰) که قطع‌نامه‌های تحریمی ایران هستند، هیچ اجبار یا تأکیدی بر لازم‌الاجرابودن توصیه‌های FATF نبوده و صرفا از پیگیری توصیه‌های این نهاد استقبال شده است. مضافا اینکه هر دو این قطع‌نامه‌ها با قطع‌نامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل (مصوب سال ۲۰۱۵)، ملغی شده‌اند. یک مثال نقض از این ادعا، گزارش ممیزی کشور دانمارک است که به‌تازگی از سوی گروه FATF منتشر شده است. براساس گزارش منتشر‌شده این کشور تقریبا هیچ‌گونه اقدام مؤثری جهت اجرای توصیه‌های مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم مرتبط با قطع‌نامه‌های تحریمی القاعده و طالبان، انجام نداده است. اما به این دلیل هیچ تحریم یا فشار بین‌المللی یا حتی تهدید به روانه لیست سیاه شدن از طرف گروه FATF متوجه این کشور نشده است.

۷. در صورت اجرای FATF، افراد مشمول لیست SDN) مانند سردار سلیمانی (و اموال آن‌ها باید به کشور‌های غربی تحویل داده شود!

همان‌گونه که قبلا شرح داده شد، گروه FATF وارد مصادیق و مضامین نشده و صرفا رویه‌ها و چارچوب‌ها را بررسی می‌کند. لیست SDN، یا همان لیست افراد و نهاد‌های تحت تحریم ایالات متحده آمریکا، در هیچ‌کدام از توصیه‌ها و گزارش‌های گروه FATF مورد استناد قرار نگرفته است؛ بنابراین هیچ‌گونه ارتباط تشکیلاتی و عملیاتی بین توصیه‌های FATF و قوانین مربوطه با لیست تحریمی ایالات متحده (SDN List) وجود ندارد و ادعای تحویل افراد و دارایی آن‌ها به کشور‌های غربی صرفا خیال‌پردازی برخی افراد غیرمطلع است.  از طرف دیگر، باید پرسید اگر ادعای تحویل افراد مشمول لیست SDN درست باشد، آیا کشور‌های مالزی، روسیه، شورای همکاری خلیج‌فارس و ترکیه که عضو رسمی گروه FATF هستند، تاکنون هیچ‌کدام از اتباع خود را که در لیست SDN قرار دارند، به کشور‌های غربی تحویل داده‌اند؟ آیا توقیف اموال و دارایی‌های آن‌ها به خاطر توصیه‌های FATF رخ داده است؟

۸. گروه FATF بر تراکنش‌های مالی و بانکی و واحد اطلاعات مالی) FIU نظارت آنلاین خواهد داشت

گروه FATF صرفا بر تصویب و اجرای قوانین و چارچوب‌های مورد نیاز جهت مقابله با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم فعالیت می‌کند نه روش اجرا و مصادیق آن. این گروه، حداقل‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری مدنظر خود را پیشنهاد می‌کند و کشور‌ها براساس آن اقدام به طراحی و اجرای زیرساخت‌های لازم می‌کنند. در این میان این گروه هیچ‌گونه دسترسی به‌صورت آنلاین یا آفلاین به اطلاعات مالی و نرم‌افزار‌های مربوطه نداشته و نخواهد داشت. دغدغه افشا و انتقال اطلاعات مالی نیز بلاوجه است؛ چراکه این نهاد به اطلاعات کشور‌ها ورود نمی‌کند، چه اینکه اگر این روش کاری آن‌ها بود، بسیاری از کشور‌های دیگر نیز نگران حفاظت اطلاعات خود بودند. حال آنکه این گروه هرساله تعداد زیادی از کشور‌های مختلف را ممیزی می‌کند و تاکنون هیچ افشای اطلاعاتی رخ نداده است.

۹. اجرای توصیه‌های FATF حمایت مالی از گروه‌های مقاومت را متوقف می‌کند

درحال‌حاضر کشور لبنان به‌عنوان کشور میزبان گروه حزب‌الله و حکومت خودگردان فلسطین به‌عنوان نماینده قانونی کشور میزبان گروه‌های مقاومت فلسطینی نه‌تن‌ها با گروه FATF تعامل تنگاتنگ دارند بلکه عضو زیرشاخه خاورمیانه و شمال آفریقای این گروه یا همان MENAFATF نیز هستند؛ بنابراین کشور‌های میزبان گروه‌های مقاومت خود زیر چتر ممیزی قرار دارند و از این بابت نیز تاکنون مشکلی برای آن گروه‌های مقاومت ایجاد نشده است. اما نکته مهم‌تر این است که چقدر از انتقال کمک‌های مالی ایران به گروه‌های مقاومت از طریق مراودات رسمی بانکی و بین‌المللی رخ داده که اکنون نگران رد‌گیری این تعاملات هستیم؟

۱۰. اجرای توصیه‌های FATF مراودات بانکی داخلی را محدود می‌کند

گروه FATF صرفا به رویه‌های قضائی و بانکداری ورود می‌کند. روش کاری این نهاد، بررسی تصویب و اجرای قوانین و دستورالعمل‌های لازم مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم است و نه دخالت در مصادیق یا الزام کشور‌ها به اعمال محدودیت‌های داخلی برای افراد و سازمان‌ها.

سیدمحمدهادی موسوی. کارشناس مسائل سیاسی

سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه شرق،  تاریخ انتشار ۱۲ تیر ۹۷، کدمطلب: ۱۹۰۵۶۵، www.sharghdaily.ir

خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۳/۲۴
0
0
ممنونم آقای موسوی که به شبهات ما جواب دادید فقط نمی دانم چرا این قدر آمریکا اصرار داره ما با این گروه سیاسی همکاری داشته باشیم در حالی که همیشه سعی می کنه ما در انزوا باشیم
(اظهارات خوان زاراته "معاون مدیریت مبارزه با تروریسم و جرائم مالی خزانه‌داری آمریکا" توجه کنید؛ او می‌گوید: برای قراردادن ایران در تنگنا و سخت‌تر کردن شرایط برای این کشور، به حضور کامل FATF در ایران نیازمندیم!)
از طرفی به قول شما کمک به مقاومت چمدانی هستش من نگرانی اصلی خود کشور هست که آمریکا اصرار داره گلویش را ببنده
شاید هم آقایان مسئول براشون سخت باشه چمدانی واسه آقازاده هاشون پول بفرسن خارج می خوان عضو fatf بشن راحت از بانک پول انتقال بدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۰
0
0
این عبارت (FATF) مخفف گروه ویژه اقدام مالی است که در سال ۱۹۸۹ میلادی برای مبارزه با پولشویی تأسیس و در سال ۲۰۰۱ به موضوع مبارزه با تروریست و در سال ۲۰۱۲ نیز به موضوع مبارزه با فعالیت‌های اشاعه‌گری (مبارزه با گسترش تسلیحات کشتار جمعی) ورود پیدا کرد.


پیشنهاد دهنده اولیه این موسسه گروه G7 متشکل از کشورهای؛ آمریکا، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، انگلیس، آلمان غربی و کانادا یعنی همان کشورهایی که اکثر آنها خود مُبدع و مَبدع تروریسم و مهد بزرگترین قاچاقچیان سلاح، مواد مخدر و انسان و اولین تولیدکننده و دارنده بزرگترین و بیشترین تسلیحات کشتار جمعی در سطح جهان هستند.

دفتر مرکزی (دبیرخانه) آن در کشور فرانسه و در شهر پاریس مستقر است و ظاهراً به هیچ کشور و یا حتی به هیچ یک از نهادهای بین‌المللی وابسته نیست، اما در هر حال با توجه به این‌که بعضی دولت‌ها عضویت آن را پذیرفته‌اند، لذا این مجموعه یک نهاد بین‌دولتی محسوب می‌شود.

مقررات FATF صرفاً یک توصیه‌نامه است و اجرای آن برای کشورها الزامی نیست، به همین دلیل از مجموع حدود ۲۰۰ کشور جهان فقط ۳۵ کشور جبراً و یا به شکل داوطلبانه اجرای مفاد آن را پذیرفته‌اند.. این توصیه‌نامه مشتمل بر ۴۱ بند است که جمهوری اسلامی ایران از چند سال گذشته تاکنون ۳۷ بند آن را بر اساس قوانین و مقررات داخلی خود و توافقات غیررسمی اجرا می‌کند.

هدف ارائه دهندگان آن به ظاهر مقابله با پولشویی و جلوگیری از گسترش تروریسم اعلام شده که البته امر پسندیده و مقبولی است، اما شواهد و قرائن نشان می‌دهد در واقع هدف اصلی مؤسسین این نهاد، نظارت بر جریان گردش پول کشورها در سطح جهان برای کسب آگاهی از فعالیت‌های مختلف آنها و اعمال نفوذ در شرایط خاص و شاید کنترل کار رقبا (یعنی کسانی که بدون مجوز آنها مبادرت به پولشویی می‌کنند) و یا اقدامات پنهان عوامل اجرایی خود آنها (قاچاقچیان وابسته به آنها) است.

گفته شده این موسسه مجاز به انتشار اطلاعات دریافتی از کشورها نیست، اما اولاً بانک اطلاعات آن در اختیار کشورهای سلطه‌گر قرار دارد و ثانیاً همان‌طور که آژانس انرژی اتمی که یک نهاد رسمی بین‌المللی است اطلاعات محرمانه ما را به شکل غیرمجاز در اختیار صهیونیست‌ها قرار داد و باعث ترور و شهادت دانشمندان ما شد، هیچ تضمینی برای اجتناب از اقدام مشابه توسط این موسسه وجود ندارد.

یکی از نکات قابل تأمل در مورد این موسسه این است که شاید تعریف آنها از واژه‌هایی مانند قاچاق با سایر کشورها همسان باشد، اما تعریف آنها از تروریسم با تعریف سایر کشورها متفاوت است. به عنوان مثال؛ آنها بزرگترین مبارز جهان علیه تروریسم یعنی سردار سلیمانی را تروریسم و بزرگترین و ظالم‌ترین تروریست جهان یعنی نتانیاهو و صهیونیست‌های جنایتکار و یا مزدوران تحت امر خود و سایر همپالگی‌های ظالم همسو با خود را غیرتروریست و بلکه آزاده معرفی می‌کنند.

یعنی از نظر طراحان این توصیه‌نامه هر کس مغایر منافع آنها عمل کند تروریست و هرکس در راستای منافع آنها عمل کند حنی اگر مانند رئیس خبیث رژیم صهیونیستی مرتکب بزرگترین جنایات شده باشد، انسان مصلح و حتی مستحق دریافت جایزه نوبل است.

با این توصیف همان‌طور که قبلاً هم اشاره شد، جمهوری اسلامی ایران با توجه به شرایط تحریمی و تداوم دشمنی غربی‌ها، به طور منطقی نمی‌تواند به آنها اطمینان کند و دو بند باقیمانده از این توصیه نامه موصوف به کنوانسیون‌های «پالرمو» و «سی اف تی» را بپذیرد، چرا که پذیرش این دو بند به منزله رعایت شفافیت کامل در مبالات بین‌المللی و فراهم نمودن شرایط برای جلوگیری مطلق از دور زدن تحریم‌ها توسط ایران خواهد بود.

این تجربه‌ای است که در سال ۱۳۹۷ با افشای نام حدود ۴۰۰ صرافی که به نوعی تحریم‌ها را دور می‌زدند، توسط یکی از اعضای وزارت امور اقتصادی و دارایی کسب شد و سبب شد تا این صرافی‌ها در لیست تحریمی مبادلات مالی قرار گرفته و در نتیجه کشور با یک بحران شدید ارزی مواجه شود و لذا بدیهی است که هیچ انسان عاقلی نمی‌تواند پذیرای چنین شرایطی باشد.

به عبارت دیگر قطعاً با پذیرش این دو کنوانسیون و تن دادن به همه مفاد این توصیه‌نامه (یعنی ارائه کامل اطلاعات مربوط به مبادلات مالی کشور به این مؤسسه) نه‌تنها تحریم‌ها برداشته نخواهد شد، بلکه شرایط برای استفاده ابزاری یانکی‌ها از این موضوع و تحمیل خواسته‌های آنها به جمهوری اسلامی تسهیل خواهد شد، بنابراین در هر حال (در صورت پذیرش یا عدم پذیرش این توصیه‌نامه) تفاوت چندانی در شرایط اقتصادی ایران ایجاد نخواهد شد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۰
این اطلاعات جهت دار، چیه که منتشر می کنید. نویسنده یا منتشر کننذه این کامنت، خودش نمی دونه داره چی می گه؟ متن رو یک بار بخونید، متوجه می شید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۰
0
0
علی اصغر حمیدی فر، یک فعال بخش مکانیزاسیون با بیان اینکه سال گذشته ۷۱۲ کمباین در کشور تولید شد، گفت: برای تحویل به موقع کمباین به کشاورزان باید نیازسنجی در استان‌ها صورت گیرد و برنامه‌ریزی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، کمباین‌سازی ایران و بانک کشاورزی انجام شود.

وی درباره نوسازی کمباین‌ها در کشور اظهار کرد: ستاد جهش تولید در دیمزارها اعتبار ۱۵۰ میلیون تومانی با کارمزد ۴ درصد پرداخت می‌کند تا کشاورزان برای نوسازی و تحویل قطعاتی که در کاهش ریزش گندم تأثیر دارد، اقدام کنند.

وی با بیان اینکه کمباین‌های فرسوده هنگام برداشت گندم، بالای ۶ درصد ریزش دارند، تصریح کرد: ریزش یک میلیون تن گندم هنگام برداشت معادل قیمت ۵ تا ۶ کمباین و یا برابر با قوت ۵ میلیون نفر در سال است.

حمیدی فر با بیان اینکه کشاورزان برای خرید باید نقدینگی داشته باشند، گفت: عمر مفید کمباین‌های برداشت حدود ۱۳ سال است.
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین