پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 May 03
کد خبر: ۳۹۳۹۵۲
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۰:۱۳
هزینه ساخت و ساز بستگی تام به قیمت زمین، هزینه مصالح و مزد کارگر ، هزینه عوارض و مجوزها و الگوهای ساخت دارد. در کشور تورمی نظیر ایران،نباید انتظار کاهش قیمت زمین، مصالح و دستمزد کارگر را داشت، اما می توان با طرح های مبتنی بر تهیه زمین با هزینه نزدیک به صفر( همانند مسکن مهر، مسکن ملی و ...) ،کاهش هزینه عوارض و مجوزها برای طرح های خاص مسکن ، تاکید بر معرفی الگوهای ساخت اقتصادی مسکن و بهره برداری از فناوری های نوین منجر به کاهش هزینه و افزایش رفاه ، وارد بحث انبوه سازی گردید و بستر را برای کاهش معظل مسکن فراهم نمود. هرچند چنین ورودی به داستان، وظیفه یک دستگاه و سازمان نیست ، اما برای ما جای سوال دارد که چرا بانکی عریض و طویل به مختصات بانک مسکن، وظیفه خود را فقط وام دادن تعریف نموده و حرکتی در معرفی الگوهای ساخت اقتصادی مسکن، بهره گیری از فناوری های نوین ، حمایت های خاص از انبوه سازان و غیره ندارد. اگر وظیفه بانک مسکن فقط وام دادن باشد، یک کارشناس در هر شعبه بانکی دیگر هم قادر به این کار است. گفتگوی صورت پذیرفته با «محمد مهدی بهزادیان» عضو انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان گلستان ،حاوی مباحث ارزشمندی در این خصوص است.

شعارسال: وضعیت بازار مسکن در کشور هر روز بغرنج‌تر از دیروز می‌شود و وعده دولت برای ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی هم تا اینجای کار تحقق نیافته و دردی از مردم دوا نکرده است. اندک خرید‌هایی که در بازار مسکن رخ می‌دهد به قصد حفظ ارزش پول و به نوعی خرید‌های تبدیلی تلقی می‌شوند و خانه اولی‌ها همچنان در حسرت خانه دار شدن به سر می‌برند.

«ابر بحران» در انتظار بازار مسکن ،وقتی بانک مسکن فقط وام می دهد و فناوری های نوین در حد شعار

از طرفی گرانی فاجعه بار مصالح ساختمانی، سازندگان را هم مستأصل کرده و کمبود نقدینگی چالشی بوده که به واسطه همین تورم دامن گیر این قشر شده است. در گفتگو با «محمد مهدی بهزادیان» عضو انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان گلستان به مشکلات پیش روی این صنعت پرداخته شد.

وی بر این باور است که هیچ کدام از دولت‌ها تا کنون در اجرای طرح‌های مختلف برای خانه دار شدن مردم موفق نبوده اند. وی معتقد است دولت بایستی با کنترل تورم، کاهش بروکراسی و حمایت‌های واقعی‌تر شرایط آسان تری را برای مردم فراهم کند، در غیر اینصورت با ادامه روند فعلی به «ابربحران» در حوزه بازار مسکن نزدیک خواهیم شد. مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.

* وضعیت فعلی صنعت ساختمان را چطور می‌بینید؟

صنعت ساختمان همیشه با تغییراتی در حرکت بوده، اما اکنون شرایط بسیار دشوار‌تر از گذشته شده است. تورم ضمن اینکه ساخت و ساز را کاهش داده هزینه ساخت را بالا برده است و سبب شده مردم نتوانند خود را با این جهش قیمتی وفق دهند. در چند سال اخیر برای نخستین بار تورم مصالح از تورم مسکن پیشی گرفته و شرایط را دشوارتر از همیشه کرده است.

خانه اولی‌ها در گذشته موتور محرک بخش مسکن بودند، اما امروز این افراد توانایی خرید نداشته و عمده خریداران مسکن کسانی هستند که قصد تبدیل سرمایه خود به خانه را دارند. از سال ۹۷ که تورم سالانه بیش از ۴۰ درصد را تجربه کردیم در حوزه مسکن هم این تورم به وجود آمد. این در حالی است که حقوق و درآمد‌ها به این نسبت بالا نرفت و این مسئله کار را برای سازندگان هم دشوار کرده است.

حدود ۲۰ سال قبل ۵۰ تا ۶۰ درصد قیمت مسکن با دریافت تسهیلات جبران می شد اما امروز چنین شرایطی را شاهد نیستیم

* دولت چقدر توانسته در کنترل بازار مسکن موفق عمل کند؟

همه دولت‌ها عزم این را داشتند که اقداماتی در حوزه مسکن انجام دهند، اما تا کنون تقریبا همه آن‌ها ناموفق بوده اند. دولت سیزدهم هم این مهم را با شعار ساخت یک میلیون مسکن آغاز کرد، اما این شعار پس از گذشت دو سال، فاصله بسیار جدی با واقیعت دارد. حدود ۲۰ سال قبل ۵۰ تا ۶۰ درصد قیمت مسکن با دریافت تسهیلات جبران میشد، اما امروز چنین شرایطی را شاهد نیستیم. اگر عرضه مسکن و حمایت‌ها واقعی‌تر بود از شرایط مطلوب تری برخوردار بودیم.

در حوزه بروکراسی هر روز شاهد مشکلات جدی هستیم و رفت و آمد‌های چند ماهه سازندگان در شهرداری و نظام مهندسی ساختمان کار را دشوار می‌کند. در چنین شرایطی زمان آغاز پروژه طولانی شده و مشکلات زیادی ایجاد می‌شود. علی رغم شعار دولت الکترونیک، اما در میدان عمل نتوانسته ایم در کاهش بروکراسی‌های اداری موفق عمل کنیم. ضمن اینکه عوارض سالیانه‌ای که شهرداری از سازندگان دریافت می‌کند بعضاً بیش از تورم است.

* به عنوان یک سرمایه گذار مطالبه شما از بانک‌ها چیست؟

در گذشته سازندگان سرمایه در گردش دریافت می‌کردند، اما با طرح نهضت ملی مسکن این تسهیلات متوقف شده و اکنون تنها تسهیلات نهضت ملی مسکن پرداخت می‌شود. سازندگان عمدتا ملک‌ها را به مشارکت می‌گیرند که در این روش سند در اختیار سازنده نیست تا بتواند تسهیلات دریافت کند.

شرایط ساخت و ساز و بازار مسکن برای سازندگان و خریداران هر روز بدتر شده است

پیشنهاد می‌کنم به افراد خانه اولی تسهیلات ارزان قیمت‌تر و طولانی مدت ارائه دهند. تعاونی‌های مسکن که سازندگان حرفه‌ای می‌توانند به آن ورود کنند بیشتر تا خانه‌های ارزان قیمت تری ساخته شود و اگر بانک‌ها به این سمت پیش بروند کمک خوبی در حوزه مسکن به متقاضیان خواهند کرد.

* آینده بازار مسکن را چطور پیش بینی می‌کنید؟

شرایط ساخت و ساز و بازار مسکن برای سازندگان و خریداران هر روز بدتر شده و تا زمانی که حجم نقدینگی و به تبع آن مهار تورم در کشور رخ ندهد، قطعا در آینده‌ای نه چندان دور بحران مسکن به ابر بحران تبدیل خواهد شد؛ بنابراین پیش بینی می‌کنم در سال آینده شرایط مسکن بحرانی‌تر شود. امیدوارم سیاست گذاران از طریق همفکری با انجمن‌های انبوه سازان و متخصصان راه حل‌هایی برای حوزه مسکن بیاندیشند.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت تحلیل بازار، تاریخ انتشار: 30بهمن1402، کدخبر: 273708، www.tahlilbazaar.com

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین