شعارسال: شرایط در منطقه بهگونهای است که هر لحظه باید انتظار یک تحول یا یک جنگ بزرگ را داشت. در حمله جنگندههای اسرائیلی به جنوب و شرق لبنان ۱۸۲نفر جان خود را از دست دادند. بهدلیل پویایی تحولات، آمار مربوط به شهدا ممکن است هر لحظه تغییر کند. نگرانیها از وقوع یک جنگ تمامعیار در خاورمیانه بالا گرفته است؛ آن هم درحالی که حزبالله در واکنش به حملات اسرائیل از «نبرد روز حساب» سخن گفت. «خبرگزاری ملی لبنان» (NNA) گزارش داد که مردم بیروت پیامهایی - ظاهرا از سوی ارتش اسرائیل- دریافت میکنند که از آنها خواسته به سرعت مکانهای خود را تخلیه کنند. این خبرگزاری گفت که «زیاد مکاری» وزیر اطلاع رسانی لبنان هم یک پست صوتی دریافت کرد مبنی بر ترک سریع ساختمان خود. حدود یکچهارم جمعیت لبنان در بخشهای جنوبی زندگی میکنند که چیزی حدود ۸۰۰هزار نفر میشود. گفته شده است حدود ۱۰۰هزار نفر از آنها جابهجا شدهاند؛ اما همچنان در جنوب لبنان هستند.
جنگندههای اسرائیلی سلسله حملاتی را به شهرکها در جنوب و شمال البقاع انجام دادند. در البقاع، ۹نقطه در زنجیره غربی مشرف به شمال البقاع هدف بمباران قرار گرفتند. بمباران اشغالگران به شکل کمربندهای آتشین در منطقه صور و نبطیه در جنوب هم بود. روستاها و ارتفاعات منطقه التفاح و زمینهای بایر در الهرمل، زبود و حربطه در شمال البقاع از دیگر اهداف بمباران اشغالگران بود. در نتیجه حمله رژیم صهیونیستی به حومه شهرک بودای در شمال البقاع، یک غیرنظامی شهید و ۹نفر دیگر زخمی شدند. «حملات اسرائیل به شهرکهای حولا، مجدل سلم، طلوسه و الصوانه در جنوب لبنان هم رسید.» به گزارش الجزیره، «بمباران اسرائیل به شهرکهای خیام و منطقه محمودیه در جنوب لبنان، مجاورت مناطق الشعراء، حربطه و الهرمل در شرق لبنان رسید.» طبق گزارش العربی الجدید، هواپیماهای اشغالگران بیش از ۸۰حمله هوایی به مناطق و درههای نبطیه در جنوب لبنان انجام دادند.
«دانیل هاگاری»، سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد: «حمله ما به جنوب لبنان پس از رصد تحرکات حزبالله برای هدف قرار دادن اسرائیل صورت گرفت.» وی افزود: «دهها هواپیمای جنگی به بیش از ۱۵۰نقطه در لبنان حمله کردند.» از سوی دیگر، «یسرائیل کاتس» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در توجیه حملات این رژیم به خانههای مردم لبنان مدعی شد: «مردم لبنان باید خانههایی را که به موضع حزبالله تبدیل شدهاند، تخلیه کنند تا آسیبی نبیند.»
بعد از واقعه تروریستی پیجرها و بی سیم ها، اسرائیل به نواحی مختلف جنوب لبنان حمله کرد و به افراد زیادی آسیب زد. از آن سو، حزب الله در پاسخ به حملات هوایی اسرائیل، شروع به موشک باران مناطق اشغالی کرد و چند منطقه مخصوص از جمله فرودگاههای اسرائیل را مورد هدف قرار داد. از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی سربازان خود را به سمت مناطق شمالی برده و در مرز لبنان جای داده است. این مسائل نشان میدهد که تنشها در جبهه شمالی به اوج خود رسیده است. تل آویو از ترس تکرار عملیات طوفان الاقصی، شهرکهای غربی خود را از سکنه خالی کرد و آنها را به شکل اردوگاههای نظامی درآورد. از آن سو، اسرائیل نگران حمله موشکها یا تکاورهای حزب الله به شهرکهای جبهه شمالی بود. به همین علت، بسیاری از ساکنان این شهرکها نیز به سایر مناطق فلسطین اشغالی مهاجرت کردند تا اوضاع آرامتر شود.
حزبالله دیروز دوشنبه مقر ذخیره لشکر شمالی، پایگاه تجمع نیروهای ذخیره لشکر الجلیل و انبارهای لجستیک آن در پایگاه عمیعاد و مجتمعهای صنایع نظامی شرکت رافائل را در منطقه زوفولون در شمال شهر حیفا با دهها موشک کاتیوشا هدف قرار داد. شبکه۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که قواعد درگیری رسما تغییر کرد. به گفته این شبکه، ارتش در حال بمباران جنوب لبنان است و حزبالله با موشکباران الجلیل سفلی پاسخ میدهد. رسانههای عبری درخصوص حملات صورتگرفته از سوی حزبالله نوشتند: «از ساکنان الجلیل علیا درخواست شده است در پناهگاهها بمانند.» حزبالله با عملیات موشکی خود آژیرهای خطر را در اسرائیل به صدا درآورد.
با توجه به تشدید تنش نظامی میان حزبالله و رژیم اشغالگر، که جنگ تمامعیار را محتملتر کرده است این سوال مطرح میشود که آیا ارتش لبنان در صورت استمرار جنگ وارد آن خواهد شد؟ در جنگ ۲۰۰۶، ارتش لبنان وارد جنگ نشد و آن جنگ به حزبالله و نیروهای "جنبش امل" محدود شد، هرچند که در بمبارانهای اسرائیلی، دهها نفر از نیروهای ارتش و امنیتی لبنان جانشان را از دست دادند. کارشناسان درباره مساله ورود ارتش لبنان به جنگ گفتند که آمار حاکیست که این ارتش از نظر تسلیحاتی و آموزشی فاقد مولفههای قدرت برای جنگیدن است.
"تال بئیری" رئیس بخش تحقیقات مرکز صهیونیستی "آلما" گفت: تسلیحات ارتش لبنان قدیمی است و به هیچوجه نمیتواند تهدیدی برای ارتش اسرائیل باشد. تعداد سربازان ارتش لبنان ۵۰ هزار نفر است که شامل نیروهای پیاده، دریایی و هوایی است. ارتش لبنان هواپیمای جنگی ندارد و تعداد بالگردهای جنگی، امداد، آموزشی و آتش نشانی آن فقط حدود ۷۰ فروند است. نیروی زمینی آن فقط دارای ۲۰۰ دستگاه تانک و هزاران خودروی زرهی است که قدمت برخی از آنها به دوران شوروی باز میگردد؛ لذا کارشناسان مسائل لبنان به هیچ عنوان انتظار ندارند که ارتش این کشور وارد جنگ با رژیم صهیونیستی شود و معتقدند دولت لبنان ترجیح میدهد که حزب الله و مقاومت لبنان در صورت شروع جنگ در آن مشارکت کنند همانطور که سالهاست در لبنان اینگونه است.
در مقابل بنا بر برخی از ادعاها، تعداد نیروهای حزب الله در لبنان در حدود یکصد هزار نفر است. قدرت نظامی حزبالله بر زرادخانه عظیم موشکی آن استوار است. بر اساس یافتههای کتاب "حقایق جهان" منتشر شده از سوی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، تخمین زده میشود که حزبالله مجهز به حدود ۱۵۰ هزار خمپاره و موشک در بردهای مختلف است. حزبالله مدعی است که موشکهایی در اختیار دارد که میتواند تمام مناطق فلسطین اشغالی را هدف قرار دهد. بسیاری از این موشکها هدایتشونده نیستند، ولی این گروه مقاومت همچنین مجهز به موشکهای نقطهزن، پهپادها و موشکهای ضدتانک و ضد کشتی است. "سید حسن نصرالله" دبیرکل حزبالله لبنان در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که شاکله نظامی حزبالله به تنهایی ۱۰۰ هزار رزمنده است. اما در کتاب فوقالذکر ادعا شده که شمار نیروهای رزمی این گروه بیش از ۴۵ هزار است که حدود ۲۰ هزار نفر از آنها نیروی نظامی هستند و ۲۵ هزار نفر دیگر از نیروهای ذخیره.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل با اشاره به وضعیت ناآرامیها در غرب آسیا و تشدید تنشها میان رژیم صهیونیستی و حزبالله هشدار داد. دبیرکل سازمان ملل در مصاحبه با «فرید زکریا» در رابطه با انفجار دستگاههای ارتباطی در لبنان گفت: «احتمال تشدید تنشهای گستردهتر و تبدیل لبنان به غزه دیگر وجود دارد و این چیزی است که من را نگران میکند و فکر میکنم تراژدی بزرگی برای جهان خواهد بود.» گوترش در آستانه آغاز هفتادونهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ادامه این مصاحبه افزود: «برای من واضح است که طرفین علاقهای به آتشبس ندارند. این یک تراژدی است؛ زیرا جنگ باید متوقف شود. توافقهای پیشنهادی قبلی کاملا منطقی هستند و طرفین باید آنها را بپذیرند.»
جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پی حملات متقابل میان حزبالله لبنان و رژیم صهیونیستی و استمرار حملات این رژیم به نوار غزه در بیانیهای اظهار کرد که برقراری آتشبس چه در خط آبی در حدفاصل لبنان و اراضی اشغالی و چه در نوار غزه به مسالهای ضروری تبدیل شده است. بورل در ادامه بار دیگر اجرای کامل و برابر قطعنامه شماره۱۷۰۱ شورای امنیت را خواستار شد. ۱۱اوت۲۰۰۶ شورای امنیت این قطعنامه را برای توقف کامل عملیاتهای جنگی میان لبنان و رژیم صهیونیستی صادر کرد. در این قطعنامه خواسته شده است منطقهای خالی از نیروهای مسلح و تجهیزات جنگی و سلاح در حدفاصل خط آبی و رودخانه لیتانی در جنوب لبنان و تنها حضور نیروهای امنیتی لبنان و نیروهای یونیفل ایجاد شود. دولت آمریکا هم در پیامی به کابینه رژیم صهیونیستی نسبت به اتخاذ هرگونه تصمیم برای ورود به یک جنگ گسترده در جبهه لبنان هشدار داد. شبکه۱۲ رژیم صهیونیستی در اینباره گزارش داد: «آمریکاییها از وقوع یک جنگ گسترده میان اسرائیل و حزبالله هراس دارند؛ چراکه چنین جنگی پای آنها را نیز وسط خواهد کشید.». این شبکه در ادامه آورده است: «مقامات دولت آمریکا به همتایان اسرائیلی خود گفتهاند، حتی زمانی که واکنشی دارید، فرصت استفاده از راهحل سیاسی را از بین نبرید.» بر همین اساس، رئیسجمهور آمریکا گفت ایالات متحده «هر کاری که میتواند» انجام میدهد تا از جنگی گستردهتر در «خاورمیانه» جلوگیری کند. پایگاه خبری هیل گزارش داد، رئیسجمهور آمریکا در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه آیا نسبت به تشدید تنشها در منطقه نگران است یا خیر، گفت: «بله نگران هستم.»
«نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان هم در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط گفت، بنیامین نتانیاهو به تبدیل جنوب لبنان به زمین سوخته غیر قابل سکونت، نابودی زمینهای کشاورزی آن از طریق بمبهای فسفری، با خاک یکسان کردن منازل و کشتار شهروندان ادامه میدهد. وی تاکید کرد لبنان خواهان جنگ نیست و به سمت جنگ هم نمیرود؛ اما حق دارد از خود دفاع کند و از هیچ تلاشی برای تامین پایداری مردم جنوب لبنان برای ممانعت رژیم صهیونیستی از کوچاندن آنها دریغ نخواهد کرد. بری، نتانیاهو را به این امر متهم کرد که تلاش میکند با آتشافروزی، لبنان و منطقه را وارد جنگ بزرگ بکند؛ اما لبنان هرگز به سمت جنگ نخواهد رفت و در تله رژیم صهیونیستی نخواهد افتاد و برعکس در برابر طرح این رژیم مقاومت خواهد کرد و به قواعد درگیری پایبند است.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون