پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۳۹۵۵
تاریخ انتشار : ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۵
چند سال بعد از خاموشي هاي سراسري و نوبتي سال هاي ٨٦ و ٨٧، پايتخت مدتي است که به ويژه در چند مناسبت اخير از جمله نيمه شعبان، چراغاني هايي را بر در و ديوار خود شاهد است.
شعارسال: در اين سال ها بنا به تصميم شورا و شهرداري تهران ، از کالبد تهران که در زمان خودش بجا و درست بود، چراغاني ها و ريسه بندي ها را در معدود مناسبت هاي شاد شهر حذف کردند و از آن زمان بود که پاي پرچم ها و پارچه هاي رنگي در معابر و ميدان ها و خيابان ها باز شد؛ اما حالاچند ماهي است که ريسه هاي چراغاني شبيه به هم و يک مدل با ترکيبي نسبتا زيبا در خيابان هاي اصلي مرکز شهر هر شب روشن هستند؛ اما واقعيت اينجاست که شهرداري تهران براي آنکه حدود هشت کانتينر ريسه هاي چراغاني اشانتيون ارسالي از چين، آن هم در مدل هاي مختلف روي دستش نماند و تاريخ مصرف آنها نگذرد، چاره اي جز برگشتن از مصوبه قبلي خود و آويختن ريسه ها در شهر نداشته است.

*اشانتيون ٥ ميلياردي

از آنجايي که تهران در بخش هاي مختلف فقر و ثروت، زيبايي و زشتي، امکانات و کمبودها را با هم دارد، پس منظره عبور از تونل چراغاني دو کيلومتري خيابان انقلاب منتهي به ميدان امام حسين (ع) همراه با معتاداني که نور فندک صورتشان را روشن کرده و بساطشان پهن است و همين طور کنار هم وول مي خورند، از داخل تاکسي چندان عجيب و تکان دهنده نيست. دنبال معتادان پخش شده از هرندي و شوش را که به محلات ديگر تهران هدايت شده اند، گرفتم و به پايين تر از پل چوبي و خيابان شهرستاني رسيدم. شب ها بازاري اين اطراف برپاست که خودشان فقط مي دانند چه چيزهايي مي فروشند و بايد از خودشان باشي تا بتواني آنجا بچرخي. خطرناک هستند؛ چون همه مدلي دارند؛ اما صورت همه شان پيداست... چون شهرداري اين خيابان را هم چراغاني کرده است؛ اما همين موضوع کليشه اي شده معتادان متجاهر در معابر عمومي، به موضوع هشت کانتينر ريسه چراغاني متصل شد. مسئولي محلي بدون اينکه بداند اطلاعاتش را به چه کسي مي دهد، در همين خيابان هاي پرخطر مي گويد: «آن قدر پول در اين شهر و همين سيستم شهرداري جابه جا مي شود که يک قران و دوزار ما جايي را نمي گيرد. پول خرج کردن به اسم اين معتادها هم يک بازي براي همين مديرهاست؛ مثلاهمين چراغاني ها را مي بيني!؟». با دست به رديف چراغاني ها اشاره مي کند و ادامه مي دهد: «من شنيده ام اين ريسه ها را مثل پول خرد کنار خريدهاي بزرگشان، دستخوش گرفته اند! يعني چيني ها پول نداشته اند و به جايش ريسه داده اند!». سرم را برمي گردانم و يک بار ديگر نگاه مي کنم، چراغاني هايي که رنگ به رنگ مي شوند و بافت فرسوده و دلگير خيابان انقلاب را روشن کرده اند؛ روشني اي که تلخي ها و زخم هايش را بيشتر نشان مي دهد.

براي تاييد حرف هاي آن مدير محلي خسته، راهي جز سوال مستقيم از مسئول مربوط به ريسه ها نيست و عيسي عليزاده، رئيس سازمان زيباسازي، هم حرف هاي آن مدير را تاييد مي کند. او در توضيح بيشتر مي گويد: کانتينري که درباره آن صحبت مي شود، پيش از دوره من و در جريان خريدهاي ديگري که شهرداري تهران از کشور چين در سال هاي گذشته داشته، خريداري شده است. معمولابراي خريدهاي عمده، تشويق ها و آيتم هاي تخفيفي وجود دارد که در مقابل خريدهاي جزئي و دوره اي داخلي صرفه بيشتري دارد. اين روند در گذشته بوده و درحال حاضر هم هست.

او مي گويد در زمان قبول مسئوليت در سازمان زيباسازي اقلام موجود در انبار را بررسي کردم و اين ميزان از لوازم چراغاني به نظرم درخور توجه آمد. مي دانستم که معمول بوده اين اقلام را در حجمي کم و محدود و دوره اي براي مناطق اختصاص بدهند و گاه به گاه در مناسبتي در خياباني نصب کنند. عليزاده افزود: براي بهره بيشتر و جلوگيري از هدرروي آنها تصميم گرفتم اين چراغاني ها در زماني مشخص يکباره مصرف شود و چه زماني بهتر از ايام اعياد نيمه شعبان که همين تصميم عملي شد. ضمن اينکه اين چراغاني ها يک بار مصرف نيستند و با تدبيري که براي بهره برداري دوره اي آنها ديده شده، تا مدتي طولاني در بخش هايي از خيابان هاي اصلي و مهم نصب هستند و در اعياد و ايام جشن و شادي ديگر روشن خواهند ماند.

وي تاکيد کرد که پس از سال ها که تهران چنين چراغاني هايي را به خود نديده، اين چراغاني ها کاملابه چشم مي آيد و روحيه خوبي در مردم ايجاد مي کند. عليزاده در پاسخ به اين سوال که لوازم مربوط به چراغاني، حساسيت و تکنولوژي خاصي ندارد که نتوان آنها را در داخل توليد کرد و آيا اين خريدها مصداق بي توجهي به توليد ملي نبوده است؟ توضيح داد: اتفاقا اين خريدهاي عمده خارجي از بسياري خريدهاي داخلي که همراه با دلالي و واسطه گري شرکت ها و پيمانکاران داخلي است، مي کاهد.

رئيس سازمان زيباسازي تاکيد مي کند که اين خريدها مربوط به چند سال قبل بوده و اگر از آنها استفاده نمي شد، تاريخ مصرفشان مي گذشت. البته عليزاده رقم اين چند کانتينر اشانتيون چراغاني براي شهر تهران را حدود پنج ميليارد تومان اعلام مي کند و مي گويد: اين رقم در مقابل کل هزينه اي که هميشه در سال هاي گذشته براي نورپردازي شهر تهران در ابعاد مختلف انجام مي شده، عددي نيست. او مي گويد شرکت توليدکننده اقلام اين چراغاني ها شرکت معتبري است که در چين هم نمايندگي دارد و از اين نظر کيفيت تضمين شده اي داشته است.

مديرعامل سازمان زيباسازي براي تاييد اين خريد پنج ميلياردي مي گويد: خريد و واردشدن اين اقلام چراغاني در زمان خودش مصوبه هيات مديره سازمان زيباسازي و ساير ارگان هاي مرتبط را داشته است. نمونه اين اقدامات در سازمان زيباسازي زياد بوده و در چند سال اخير با اصلاح روندها بسياري از آنها را اصلاح کرده ايم.

*بريدن پاي مجسمه هاي چيني

سال ٩٠ جمعي از هنرمندان مجسمه ساز و فعالان اين عرصه در اعتراض به خريد مجسمه هاي چيني به جاي آثار هنرمندان ايراني از شهرداري تهران خواستند جلوي اين اقدام را بگيرد. البته زماني صداي اين اعتراض بلند شد که چند سِري از خريدها و سفارش ها به ايران رسيده و در معابر و پارک ها نصب شده بود. اين روند تا چند سال ادامه داشت و حالامديرعامل سازمان زيباسازي در ميان توضيحاتي که درباره اصلاحات اساسي در سازمان مي دهد، به اين موضوع اشاره مي کند. عليزاده مي گويد: شهرداري هاي مناطق بدون ضابطه و اعلام نياز و نظرخواهي درباره اين موضوع، اقدام به خريد مجسمه هاي دلفين، طاووس و... مي کردند و دراين ميان واسطه ها و دلالان مختلفي به منافعشان مي رسيدند. در يک دهه گذشته و به ويژه در سال هاي تحريم، بخش زيادي از خريدهاي شهرداري تهران از کشور چين به صورت نقدي يا غيرنقدي و از راه هاي مختلف از جمله فاينانس در ازاي پول نفت بوده است. اتوبوس هاي BRT، بخش زيادي از قطعات واگن هاي مترو تهران و انواع تجهيزات الکترونيکي در شهر تهران در اين سال ها جزء اقلام عمده خريداري شده از چيني ها هستند. ضمن اينکه شهرداري تهران در اين سال ها به طور مستقيم اقدام به خريد تجهيزات مورد نياز شهر تهران کرده است.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه شرق صفحه 17 ، تاریخ انتشار: یکشنبه 3 مرداد 1395، شماره 2638.

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین