گروه کلام مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، برای نخستین بار، همایشی را در موضوع عالم ذرّ برگزار مینماید و همزمان از مجموعۀ مقالاتی رونمایی میکند که به وسیلۀ کارشناسان و متخصصان، موضوع «عالم ذرّ یا عوالم پیش از دنیا» را با رویکردهای گوناگون اسلامی و نیز از دیدگاه ادیان و آیینهای گوناگون معرفی و بررسی کرده باشد.
شعار سال: موضوع عالم ذرّ همواره مورد بحث و تفسیر اغلب فیلسوفان، عارفان، متکلمان، محدثان و مفسران مسلمان بوده است. از سویی، از مجموعِ آیات و روایات اسلامی معلوم میشود که این موضوع تقریباً با تمام مباحث دینی (اعتقادات، احکام، و اخلاق) مرتبط است، مانند: خداشناسی، نبوت، امامت، معاد، جهان شناسی و مراتب عالم خلقت، انسان شناسی و آفرینش انسان، برخی از احکام فقهی و نیز پارهای مباحث اخلاقی. از سوی دیگر دستکم صدها حدیث دربارۀ عالم ذرّ، به معنای عامّ آن، یعنی به عنوان عالمی پیش از دنیا، وارد شده است و بسیاری از این احادیث، دهها آیۀ قرآن را در ارتباط با این عالم تفسیر و تأویل کردهاند و این نشان میدهد که عدم درک صحیح این موضوع، ما را از فهم درست این تعداد بسیار زیاد از این نصوص وحیانی محروم میسازد. از همین جا اهمیت این موضوع و ضرورتِ بحث از آن روشن میشود، زیرا در بین مباحث اسلامی، کمتر موضوعی میتوان یافت که هم با تمام مباحث مذکور ارتباط داشته باشد و هم این حجم عظیم از آیات و احادیث در مورد آن وارد شده باشد. همچنین مسألۀ عالم یا عوالم پیش از دنیا اختصاص به فرهنگ اسلامی ندارد و بسیاری از ادیان و آیینها دربارۀ آن سخن گفتهاند.
امّا، با وجود موضوعی با این اهمیت، متأسفانه تا به حال در کشور ما هیچ همایشی در موضوع عالم ذرّ برگزار نشده است. همچنین تا کنون هیچ کتابی تألیف نشده است که موضوع عالم ذرّ یا عوالم پیش از دنیا را از جنبهها و دیدگاههای گوناگون، در فرهنگ اسلامی و در ادیان وآیینهای گوناگون بررسی کرده باشد. از این رو گروه کلامِ مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، تصمیم گرفته است برای نخستین بار، همایشی را در موضوع عالم ذرّ برگزار نماید و همزمان از مجموعۀ مقالاتی رونمایی کند که به وسیلۀ کارشناسان و متخصصان، موضوع عالم ذرّ یا عوالم پیش از دنیا را با رویکردهای گوناگون اسلامی (قرآنی و حدیثی، کلامی، فلسفی و عرفانی) و نیز از دیدگاه ادیان و آیینهای گوناگون (ایران باستان، آیین هندو، یهودیت، و مسیحیت) معرفی و بررسی کرده باشد. افزون بر اینها، در این مجموعۀ مقالات، برای نخستین بار، مقالهای بسیار مفصّل، در کتابشناسیِ توصیفیِ عالم ذرّ تألیف میشود که شامل معرفیِ کتابها، مقالات و پایاننامههایی است که در این موضوع نگاشته شده است، و در موضوعِ خود، کمنظیر یا حتی بینظیر است.
تاریخ برگزاری:
۱۰ خرداد ۱۴۰۰
برگزار کنندگان
مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
برگزاری به صورت مجازی
لینک ورود
www.irip.ac.ir/u/۱۳b
تاریخ برگزاری همایش: دوشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۹:۰۰ صبح
لینک در روز همایش فعال خواهد شد.
برای ورود و مشاهده همایش احتیاج به ثبت نام و نصب هیچ نرمافزاری نیست.
کافیست در روز همایش با مرورگر کروم وارد لینک شوید و نام خود را در قسمت نام کاربری وارد نمایید و روی گزینه ورود از طریق مهمان کلیک کنید.
بستر برگزاری همایش اسکای روم میباشد.
*برای ارسال پرسش میتوانید پرسشهای خود را در زمان برگزاری همایش در قسمت گفتگو وارد نمایید.
* فیلم و صوت همایش بعد از برگزاری همایش در سایت همایش (همین صفحه) و سایت موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران قرار میگیرد.
امتیازهای مقالات:
ـ مقالات پذیرفتهشده در مجموعه مقالات همایش منتشر خواهند شد و این مجموعه مقالات در روز همایش رونمایی خواهد شد.
ـ به نویسندگان مقالات گواهی پذیرش در همایش داده خواهد شد
دبیر علمی: استاد دکتر علی افضلی (۰۹۱۲۳۷۲۶۰۰۲)
دبیر تخصصی: دکتر میثم توکلی بینا
دبیر اجرایی: دکتر فرشته کاظمپور، سیدعلی حسینی
رایانامه: Aalamezar@irip.ac.ir
برای هرگونه پرسش و همچنین پیشنهادها و نظرات شما را از طریق ایمیل همایش aalamezar@irip.ac.ir تماس حاصل فرمایید.
تلفن: ۶۶۴۹۲۱۶۹ (در ساعات اداری ۸-۱۶)
تلفن: ۶۷۲۳۸۲۱۰-۰۲۱

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از همایش ملی عالم ذر، aalamezar.irip.ac.ir