پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۸۲۸۱۱
تاریخ انتشار : ۰۴ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۶

فساد نظام‏مند یعنی چه؟

عباس عبدی اینگونه بیان می کند که ؛در هر نظامی فساد وجود دارد. فساد یعنی استفاده شخص یا گروهی از امکانات عمومی. این اتفاق در همه جا کم و بیش رخ می‏‌دهد و در همه جا نیز تا حدی نظام‏‌مند است، ولی در برخی نظام‏ها سهم نظام‏مندی فساد بیشتر است. اگر نظام دو یا چند نرخی باشد، اگر مدیریت‌‏ها براساس وابستگی‏‌های حکومتی و نه صلاحیت‏‌های حرفه‏‌ای انتخاب شوند، اگر نهاد‌های نظارتی رسمی و غیررسمی قادر به انجام وظیفه و کارکرد اصلی خود نباشند، اگر مقررات اداری و تعیین اختیارات به گونه‏‌ای باشد که امکان فساد را فراهم کند و... در این صورت فساد در چنین ساختاری فراوان است و نه یک اتفاق، که یک قاعده خواهد شد و تنها راه مقابله موثر با آن اصلاح این زمینه‏‌هاست.
شعار سال: متاسفانه هنگامی که گفته می‏‌شود نوعی از فساد موجود نظام‌‏مند است، فوری عده‏‌ای اعتراض می‌کنند که نظام ایرادی ندارد، بلکه این مجریان هستند که مشکل دارند و حتی گزارش غیررسمی تحقیق و تفحص مجلس از فولاد مبارکه را نشانه سلامت نظام و انقلابی بودن مجلس معرفی می‏‌کنند.

این امر ناشی از فقدان توافق در تعریف مشترک از مفهوم فساد نظام‌مند یا سیستماتیک است. در اینجا توضیح مختصری داده می‏‌شود تا دچار این برداشت نادرست نشوند.

در هر نظامی فساد وجود دارد. فساد یعنی استفاده شخص یا گروهی از امکانات عمومی. این اتفاق در همه جا کم و بیش رخ می‏‌دهد و در همه جا نیز تا حدی نظام‏‌مند است، ولی در برخی نظام‏ها سهم نظام‏مندی فساد بیشتر است.

برای فهم مطلب مثالی زده می‏‌شود؛ همه جا دزدی هست، برخی جا‌ها کمتر و برخی جا‌ها بیشتر است. اگر فقر باشد، اگر رسیدگی قضایی نباشد، اگر پلیس ضعیف باشد، اگر مردم به صورت متعارف خانه‌های خود را امن نکنند، اگر دوربین‏‌های کنترلی نباشد و... دزدی نیز بسیار زیاد خواهد شد.

این افزایش ناشی از ضعف سیستمی مبارزه با دزدی است. در مورد فساد سیستمی هم همین‏ گونه است، اگر نظام دو یا چند نرخی باشد، اگر مدیریت‌‏ها براساس وابستگی‏‌های حکومتی و نه صلاحیت‏‌های حرفه‏‌ای انتخاب شوند، اگر نهاد‌های نظارتی رسمی و غیررسمی قادر به انجام وظیفه و کارکرد اصلی خود نباشند، اگر مقررات اداری و تعیین اختیارات به گونه‏‌ای باشد که امکان فساد را فراهم کند و... در این صورت فساد در چنین ساختاری فراوان است و نه یک اتفاق، که یک قاعده خواهد شد و تنها راه مقابله موثر با آن اصلاح این زمینه‏‌هاست.

در مورد فولاد مبارکه اظهرمن‏‌الشمس است که اصل و بنیان فساد بر محور تفاوت قیمت رسمی و بازار شکل گرفته است. شما خود را به جای یک مدیر کارخانه بگذارید و ببینید که دولت دستور می‌‏دهد تولید خودتان را ۳۰ درصد زیر قیمت بازار بفروشید، طبیعی است که علاقه‏‌ای به عرضه آن به هر کسی نخواهید داشت. آن را به کسانی می‏‌دهید که دوست دارید. مگر این‏که به اندازه نیاز همه در بازار وجود داشته باشد، مثل نان، که هر کس بخواهد می‏‌تواند بخرد. ولی خودرو چنین نیست.

وقتی خودرو را با قیمت زیر قیمت بازار عرضه می‏کنید، در برابر عرضه ۱۰ هزار دستگاه چند میلیون نفر ثبت‏‌نام می‏‌کنند، سایت شرکت هم بسته می‏‌شود و این ده هزار دستگاه هم معلوم است میان چه کسانی توزیع می‏‌شود. این یعنی فساد سیستمی. حالا اگر کسی این را نفی می‏کند، چه چیزی را نفی می‏کند؟ با تغییر نام و مثلا فساد فرآیندی فقط واقعیت را انکار می‏‌کند. چون فرایند مستمر محصول سیستم است.

افرادی که از این رانت بهره‏‌مند می‏شوند چه کسانی هستند؟ جز منسوبان به قدرت و مدیر؟ همه خریداران نیز خریدهایشان را در بازار آزاد به قیمت روز می‏‌فروشند و مابه‌‏التفاوت آن را در لواسان ویلا می‏‌خرند و به سفر‌های خارجی می‏‌روند و پورشه زیر پای فرزندانشان می‏‌اندازند. این یعنی فساد سیستماتیک.

روزنامه‏‌ای که این مساله را نمی‏‌فهمد، بهتر است قدری تامل کند. انتشار چنین گزارشی از سوی مجلس افتخار نیست، زیرا عوامل فسادزا هم‏‌اکنون نیز هست و اتفاقا یکی از عوامل چنین سیاست‌‏هایی نمایندگان کم‏‌مایه و پوپولیست هستند.

اطمینان داشته باشید که صاحبان قدرت از جمله نمایندگان در معرفی افراد برای خرید کالای رانتی پیشقدم هستند و از آن بهره‏‌مند می‏‌شوند. کارد دسته خود را نمی‏‌برد!
 
هم‌میهن ۲ شهریور ۱۴۰۱
 
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال برگرفته از کانال تلگرامی فرهیختگان
خبرهای مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین