پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۷۷۳۸
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۵
بازار چرم و کفش ایران در آستانه فروپاشی نرم قرار گرفته که نشانه‌های آن از ابتدای سال ۱۴۰۴ بیش از هر زمان دیگری آشکار شده است. تصویری که فعالان این صنف از آن درحال حاضر میدهند، مغازه‌های بسته، کارگاه‌های نیمه‌تعطیل، اجاره‌های نجومی، تقاضای در حال احتضار و تولیدی‌هایی که در تأمین مواد اولیه مستأصل مانده‌اند، تنها بخشی از تصویری است. ثبات در بازار تنها با كاهش تنش‌هاي سياسي، بهبود روابط بين‌المللي و تثبيت نرخ ارز ممكن است. اگر قيمت ارز به يك عدد مشخص برسد و همان‌جا بماند، هم توليدكننده و هم مصرف‌كننده مي‌توانند برنامه‌ريزي كنند. در شرايط نوساني، هيچ‌كس نه چكي جنس مي‌خرد، نه چكي مي‌فروشد و عملا بازار فلج مي‌شود. رييس اتحاديه صنف فروشندگان چرم و لوازم كفش تهران با اشاره به پيش بيني از وضعيت اين صنف در سال جاري مي‌افزايد: با وجود تمام مشكلات، صنعت چرم و كفش ايران صنعتي بومي، اشتغال‌زا و غيرقابل تحريم است. اگر حمايت لازم صورت گيرد و سياست‌گذاري‌ها منطقي باشد، اين صنعت مي‌تواند دوباره رونق بگيرد. اميدواريم سال جديد با كاهش تنش‌ها، ثبات اقتصادي و افزايش توليد همراه باشد.

شعارسال: رکود شدید، گرانی مواد اولیه و نوسانات ارزی، صنعت چرم و کفش ایران را در آغاز سال ۱۴۰۴ زمین‌گیر کرده است. تعطیلی مغازه‌ها، کاهش صادرات و بلاتکلیفی تولیدکنندگان، نشانه‌هایی از بحرانی است که فعالان این صنف آن را بی‌سابقه می‌دانند. همزمان با این شرایط سیاست‌گذاران اقتصادی به‌ویژه در حوزه نرخ ارز، مالیات، واردات مواد اولیه و بیمه، پیوسته به تولیدکنندگان فشار وارد کردند. به ویژه نوسانات شدید نرخ ارز که قدرت برنامه‌ریزی را از همه فعالان اقتصادی از جمله فعالان حوزه چرم و کفش گرفته است. در واقع اعتماد به آینده را در بازار تضعیف کرده است. در چنین شرایطی، وجود سامانه‌های متعدد اداری به‌جای تسهیل، فرآیند‌ها را پیچیده‌تر کرده‌اند، عملامانعی کهنه در مسیر فعالیت‌های صنفی شدند. به همین دلیل امروز چرم طبیعی نیز به کالایی لوکس بدل شده که نه فقط برای مصرف‌کننده که حتی برای تولیدکننده نیز دست‌نیافتنی شده است.

رکود شدید، گرانی مواد اولیه و نوسانات ارزی؛ بحران بی‌سابقه در صنعت کفش و چرم

از سوی دیگر، رکود حاکم بر بازار داخلی، همراه با افول صادرات به بازار‌هایی همچون روسیه، حلقه‌های وابسته به این صنعت را تحت فشار مضاعف قرار داده است. درحالی که صنعت چرم و کفش ایران، با وجود بومی بودن و ظرفیت بالای اشتغال‌زایی، در حال حاضر بیش از هر چیز به ثبات نیاز دارد؛ ثباتی که بدون کاهش تنش‌های سیاسی، بهبود روابط بین‌المللی و اصلاح سیاست‌های داخلی، دور از دسترس خواهد ماند. آنچه امروز در سکوت در حال رخ دادن است، ممکن است فردا به خاموشی کامل یکی از صنایع قدیمی ایران بینجامد. موضوعی که سعید حیاتی، رییس اتحادیه صنف فروشندگان چرم و لوازم کفش تهران در جدیدترین اظهاراتش به آن پرداخته است. رییس اتحادیه صنف فروشندگان چرم و لوازم کفش تهران می‌گوید با آغاز سال ۱۴۰۴، بسیاری از مغازه‌داران و صاحبان کارگاه‌ها هنوز به محل کار بازنگشته‌اند و برخی نیز قرارداد اجاره خود را تمدید نکرده‌اند. علت این موضوع نیز از دید او افزایش شدید اجاره‌ها و کاهش تقاضاست که باعث شده توان مالی اجاره‌نشینان کاهش پیدا کند. حیاتی با اشاره به اینکه یکی از چالش‌های اصلی تولیدکنندگان، سرمایه در گردش است می‌افزاید: یکی دیگر از مشکلات موجود ما تامین مواد اولیه چرم طبیعی است. مواد اولیه چرم طبیعی به‌شدت گران شده و بسیاری از تولیدکنندگان به دلیل نوسان قیمت ارز نمی‌توانند برنامه‌ریزی مشخصی داشته باشند. به گزارش اتاق اصناف تهران در شرایط فعلی، چرم طبیعی به کالایی لوکس تبدیل شده و به همین دلیل مصرف‌کنندگان و حتی تولیدکنندگان به سمت چرم مصنوعی رفته‌اند. تولید چرم طبیعی هم به دلایل مختلفی مانند گرانی گوشت، کاهش کشتار دام و مشکلات واردات مواد شیمیایی لازم برای دباغی با محدودیت مواجه شده است. حیاتی به اکو ایران می‌گوید: از طرفی، بیمه و دستمزد نیز افزایش پیدا کرده و فشار مضاعفی بر کارگاه‌ها وارد می‌کند. برای مثال؛ هزینه بیمه برای یک کارگاه با ۵۰ کارگر به مبلغ قابل‌توجهی می‌رسد که تنها باید نقدی پرداخت شود. او تاکید کرد: در حال حاضر تولید داخل توان تأمین همه مواد اولیه را ندارد. بخشی از مواد اولیه چرم مصرفی وارداتی است و واردات این مواد اولیه هم تحت تأثیر نرخ ارز و تعرفه‌های گمرکی قرار دارد. برخی مواد اولیه مانند چسب، نخ، زیپ، فنر و… نیز که در صنعت کفش کاربرد دارند، به‌شدت تحت تأثیر قیمت‌های جهانی هستند. در این شرایط به گفته رییس اتحادیه صنف فروشندگان چرم و لوازم کفش تهران صادرات چرم نیز کاهش یافته است. او می‌گوید: ما پیشتر به کشور روسیه صادرات داشتیم. اما درحال حاضر به دلیل مشکلات ارزی صادرات ما متوقف شده است. حیاتی در خصوص تاثیر نرخ ارز در این صنف نیز به سایت اتاق اصناف تهران می‌گوید: ثبات در بازار تنها با کاهش تنش‌های سیاسی، بهبود روابط بین‌المللی و تثبیت نرخ ارز ممکن است. اگر قیمت ارز به یک عدد مشخص برسد و همان‌جا بماند، هم تولیدکننده و هم مصرف‌کننده می‌توانند برنامه‌ریزی کنند. در شرایط نوسانی، هیچ‌کس نه چکی جنس می‌خرد، نه چکی می‌فروشد و عملا بازار فلج می‌شود. رییس اتحادیه صنف فروشندگان چرم و لوازم کفش تهران با اشاره به پیش بینی از وضعیت این صنف در سال جاری می‌افزاید: با وجود تمام مشکلات، صنعت چرم و کفش ایران صنعتی بومی، اشتغال‌زا و غیرقابل تحریم است. اگر حمایت لازم صورت گیرد و سیاست‌گذاری‌ها منطقی باشد، این صنعت می‌تواند دوباره رونق بگیرد. امیدواریم سال جدید با کاهش تنش‌ها، ثبات اقتصادی و افزایش تولید همراه باشد.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از تعادل، تاریخ انتشار: 21فروردین1404، کدخبر:339370، www.taadolnewspaper.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین