شعارسال: بر اساس گزارشهای رسانهای، به بانکهایی که مجوز راهاندازی شعبه در چین داده میشود میتوانند اقدام به دریافت سپرده بانکی به مبلغ بیش از 500 هزار یوان (72 هزار دلار) از شهروندان چینی کنند. این اقدام میتواند برای توسعه فعالیتهای بانکی ایران در چین مفید باشد، بهطوری که فعالیتهای تجاری مرتبط با ایران میتواند از طریق این بانکها یا با ایجاد شعب در چین انجام شده و فرصت فوقالعادهای برای توسعه کانالهای بانکی جدید با ایران فراهم کند. نزدیک به چهار سال قبل بود که اعلام شد بانک تجارت و صنایع چین از جمله بانکهای بزرگ و معتبر این کشور قصد دارد شعب بانکی در ایران ایجاد کند. همان زمان تأکید شد که ورود این بانک به ایران میتواند باعث ارتقای سطح فنی خدمات بانکی و مالی شود. تشکیل این بانک میسر نشد، اما شاید اکنون این اقدام دولت چین فرصتی برای راهاندازی شعب بانکهای ایرانی در این کشور ایجاد کند. بانک تجارت ایران از جمله بانکهایی است که خواهان گشایش شعبه در چین است. این بانک در سال 2002 مجوز دفتر نمایندگی در چین را گرفت و از همان زمان در صدد گشایش شعبه در پکن بوده و همچنان پیگیر این موضوع است، اما با توجه به شرایط سخت و قوانین کمیسیون ناظر بر بانکها در چین و برخی موارد دیگر، این بانک تاکنون موفق به اخذ مجوز نشده است.
طبق قوانین بانکی، راهاندازی شعبه
بانک در چین شرایط خاصی دارد؛ از جمله نرخ کفایت سرمایه بالای ۱۰ درصد و نسبت
مطالبات معوق زیر دو درصد، اما در حال حاضر به خاطر تحریمهای آمریکا و شرایط
اقتصادی کشور، هیچ یک از بانکهای ایرانی این شرایط را ندارند. یک منبع موثق که
خواست نامش در خبر برده نشود، گفت: نمایندگی بانک تجارت در چین، با وجود پیگیریهای
متعدد و مستمر برای برقراری روابط کارگزاری با بانکهای چینی و باز کردن حساب برای
دفتر مرکزی و دفتر نمایندگی از همه بانکها پاسخ منفی دریافت کرده است و هیچ کدام
از بانکها، حتی بانکهای کوچک و محلی هم حاضر به همکاری با بانک تجارت ایران نیستند.
با توجه به اینکه چین شریک اول و بزرگ تجاری ایران است و ایران نیز بیشترین
واردات را از چین انجام میدهد، کانال بانکی موجود ایران در حال حاضر محدود به
بانک «کونلون» و برخی اوقات هم بانک گانسو است که کافی نیست و باید روابط بانکی
تقویت شود؛ به ویژه اینکه اخبار غیر رسمی نیز حاکی از احتمال اعمال محدودیتهای
بانکی توسط کونلون در رابطه با ایران وجود دارد.
سختگیریهای چینیها برای افتتاح شعب ایرانی در این کشور در حالی است که طبق نظر کمیسیون ناظر بر بانکهای چین باید شرایط بانکهای ایران تغییر کند و بهتر شود و قوانین پولشویی کشور نیز ارتقاء پیدا کند. با این حال بانک تجارت و سایر بانکهای ایرانی با همین شرایط فعلی در کشورهای دیگر شعبه دارند، ولی شرایط افتتاح شعبه در چین خیلی سختتر است که امید میرود با این اقدام جدید چین، راه برای گشایش شعب بانکهای ایرانی در این کشور فراهم شود. چین در صدد است تا با راهبردهای جدیدی که در زمینههای مالی و بانکی و تجارت آزاد بهکار میگیرد، تا حد امکان با آثار منفی جنگ تجاری آمریکا مقابله کند و بعید نیست که در این راستا به دنبال جذب بانکهای بزرگ برای گسترش تجارت بانکی و مالی باشد و برای همین دور از دسترس نخواهد بود اگر این بانکها به خواست چین برای ایجاد شعبه پاسخ مثبت بدهند. افزون بر این چین میکوشد تا قدرت بانکی خود را در خارج از کشور نیز افزایش دهد و برای همین نیاز خواهد داشت تا با شعب بانکی بیشتری وارد تعامل شود.
بانک تسویه حساب بینالمللی در گزارشی اعلام کرده است که طی سالیان اخیر، بانکهای چینی به نحو موثری فعالیتهای استقراضی خود را گسترش دادهاند. این بانک درتازهترین گزارش خود گفته است بانکهای چینی داراییهای مالی خارجی به ارزش دو تریلیون دلار را تا پایان سه ماهه سوم سال 2017 در اختیار داشتهاند. این بانک افزوده است: از آن جایی که این بانکها عموماً اعتبارات خود را برحسب دلار آمریکا در اختیار متقاضیان میگذارند، سومین تأمینکننده بزرگ اعتبارات بر حسب دلار هستند و ششمین تأمینکننده مالی بزرگ جهان محسوب میشوند. با این حال، بانک تسویه حساب بینالملل در عین اذعان به نقش بانکهای چینی به عنوان منبع مهم تأمین اعتبارات جهانی، به وامگیرندگان هشدار داده است تنها به یک منبع اتکا نکنند، چراکه بحران مالی قبلی آسیا به همین دلیل رخ داد. به نظر میرسد اجازه چینیها به بانکهای خارجی برای راهاندازی شعبه در این کشور فرصت مناسبی برای رفع مشکلات روابط بانکی دو طرف باشد.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار: 12آبان1397 ، کدخبر: 57224: www.sabzineh.org