شعارسال: به گفته محمد مرادی فرماندار کوهدشت، ساعتی پیش ۵ نفر تکنسین اصفهانی شرکت "ارگ سازان ناده" که فعالیت لایروبی مخازن را بر عهده داشتند با وارد شدن به مخزن ۲۰ میلیون لیتری نفت خام مرکز انتقال نفت برداسپی واقع در کوهدشت(نفت برداسپی گندابه شیرواند) ، دچار گاز گرفتگی شدند و به احتمال بالا و بر اساس شواهد و مستندات موجود، فوت کرده اند.
بعد از اعلام گرفتاری این افراد در منبع نفتی، تیمهای امدادی ، متخصصان اچ اس ای (HSE) و حراست به محل اعزام و عملیات بیرون کشیدن اجساد را آغاز نموده، اما به دلیل تخصصی بودن کار نتوانستند ورود کرده و ارتباطات لازم با تیمهای عملیاتی تخصصی نجات شرکت نفت از استانهای مرکزی و کرمانشاه انجام شد.
طبق گفته رئیس خطوط لوله انتقال نفت استان لرستان با توجه به سمی بودن مواد موجود در منبع، متاسفانه شانس زنده ماندن احدی از این افراد ، بسیار ضعیف است.سید عزت اله میرحسینی مدیر روابط عمومی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز با اعلام اسامی کارگران گرفتار شده اظهار کرد: حادثه گازگرفتگی در مرکز انتقال نفت برداسپی منطقه لرستان منجر به فوت شدن حسن لطفی، علی احمدجو، امین طالبیان، علیاکبر جباری و محمد احمد جو شد.
وی مدعی است که هیچکدام از این افراد بومی استان نبوده و نهایتا تا چند ساعت آینده اجساد این ۵ نفر توسط تیمهای نجات به بالا کشیده شوند.
به گفته فرماندار کوهدشت این افراد حوالی غروب روز هجدهم آذرماه برای لایروبی منبع ایستگاه پمپاژ نفت برد اسپی کوهدشت اقدام کردند که متاسفانه در این مکان و احتمالا به علت استنشاق مواد سمی گرفتار شدند. علت این حادثه طی اقدامات کارشناسی متخصصین شرکت نفت اعلام خواهد شد.
سوالات قابل پیگیری توسط مجلس یا سازمان بازرسی کل کشور:
*** آیا شرکت ارگ سازان ناده ،مجوز لایروبی از مخازن نفتی را داشته است یا خیر؟ اگر آری، چرا از روش های سنتی همراه با ورود کارگران به درون مخزن استفاده شده و از روش های نوین ، استفاده نگردیده است ؟
*** چه کسانی در مناقصه قانونی این قرارداد شرکت کرده بودند (سه شرکت اول) و مبلغ قرارداد ، مدت زمان اجرا و موضوع دقیق قرارداد( تکالیف پیمانکار) ، چه بوده است؟
*** آیا اعتبارسنجی و تبیین امکانات کاری پیمانکار برای اجرای صحیح این پروژه ، توسط کارفرما انجام شده بود؟
*** آیا برای امحا و معدوم سازی لجن های پایه هیدروکربور کف مخازن، مجوزهای لازم از محیط زیست گرفته شده بود یا خیر؟ اگر اری، قرار بود که کجا اقدام به دفن لجن ها ، پساب های نفتی و ضایعات کف مخازن شود؟
*** از آخرین دوره لایروبی مخازن نفتی کوهدشت چه زمانی می گذرد؟
اطلاعات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
مخازن بر حسب نوع استفاده، ماده داخل مخزن و موقعیت جغرافیایی استقرار مخزن، نیاز به لایروبی در طیف زمانی ۳-۷ سال پیدا میکنند. در مورد مخازن آب، غالبا بدلیل بوجود آمدن رسوب و لجن، نیاز به لایروبی و پس از آن بازرسی فنی جهت بررسی مقدار خوردگی ورق پیدا میکنند.
در مخازن صنعتی قضیه خیلی خاصتر گردیده، خصوصا مخازن نفتی غالبا امکان ساخت مخزن با pvc و مشتقات آن بدلیل خوردگی وجود نداشته و در اغلب موارد، مخازن و خطوط لوله با آهن و استیل و بعضا مشتقات آهن ساخته میشود. در این نوع از مخازن، بمرور زمان و بدلیل آب موجود در فرآورده، لجن صنعتی بوجود میآید که بر عکس لجن آب، سفت و فقط در کف مخزن تشکیل میشود. این لجن باعث خوردگی شدید مخزن و آلودگی فرآورده میگردد. در بعضی فرآوردههای نفتی و پالایشگاهی لجن بوجود نمیآید، ولی خود فرآورده شروع به اکسیده کردن یا خوردن مخزن میکند که این زنگ بوجود آمده باعث آلودگی فرآورده و خرابی دستگاهها یا مواد ساخته شده با آن میشود. در مخازن گازوییل لجن بوجود آمده باعث خوردگی مخزن و خصوصا خرابی دستگاههای دیزل میگردد که تعمیرات آن بسیار پر هزینه و خسارت خواب خط تولید جبران ناپذیر است.
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال،برگرفته از منابع گوناگون