شعارسال: در روزهای اخیر، بحث انتقال پایتخت ایران از تهران به منطقهای دیگر به شدت داغ شده است. تهران به عنوان پایتخت کنونی کشور، با مشکلاتی همچون افزایش جمعیت، نگرانیهای مربوط به منابع آب و مشکلات زیستمحیطی و بحث ناامنی در برابر فرونشست و زلزله مواجه است. بسیاری از کارشناسان بدون نظرداشت به تبعات مالی و سیاسی این کار، بر این باورند که برای رفع این چالشها و ایجاد تعادل در توسعه کشور، نیاز به تغییر پایتخت است. در این راستا، (منطقه مکران در جنوبشرق ایران به عنوان یک گزینه شما بخوانید نوعی شوخی) برای انتقال پایتخت مطرح شده است.
مکران کجاست؟
مَکْران یا مُکْران یا مِکْران (به بلوچی: مَکُّران، به انگلیسی: Makoran یعنی سرزمین دارای نخل) به مناطق جنوبی بلوچستان که در امتداد ساحل بلوچستان به طول ۶۰۰ مایل (حدودا ۱۰۰۰ کیلومتر) از راس الکوه در غرب جاسک و حد میناب در ایران تا شرق لس بیله و نزدیکی بندر کراچی در پاکستان گسترده شده، گفته میشد. منطقه مکران که به بخشهایی از استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان در جنوبشرقی ایران اطلاق میشود، یک منطقه استراتژیک با دسترسی به آبهای آزاد و منابع طبیعی فراوان است.
مکران ایران (جنوب بلوچستان ایران) تقریباً بیشتر شهرستانهای بلوچستانِ ایران، در استان سیستان و بلوچستان از جمله ایرانشهر، سراوان، سرباز، فنوج، نیکشهر، کنارک، زرآباد و چابهار را در بر میگیرد و از شمال با منطقه سرحد بلوچستان (شمال بلوچستان) که شامل خاش، زاهدان، میرجاوه، تفتان همسایه است. این منطقه به دلیل نزدیکی به کشورهای جنوبی خلیج فارس و اقیانوس هند، موقعیت مناسبی برای توسعه اقتصادی و تجاری دارد. از طرفی، زیرساختهای جدید، پتانسیلهای طبیعی و منابع غیرنفتی این منطقه را به یک گزینه جذاب برای سرمایه گذاری (نه انتقال پایتخت) تبدیل کرده است. انتقال ااحتمالی پایتخت به منطقه مکران در صورتی که اجرایی شود، میتواند تاثیرات مهمی بر بازار مسکن و اقتصاد این منطقه داشته باشد. با توجه به افزایش تقاضا برای زمین و خانه در این منطقه، قیمتها ممکن است به سرعت افزایش یابند. از سوی دیگر، این تغییر میتواند باعث رشد زیرساختها و بهبود شرایط زندگی در مناطق مختلف مکران شود، که در نهایت به توسعه بیشتر این نواحی و بهبود وضعیت اقتصادی کشور کمک خواهد کرد. به طور کلی، این تحولات بهویژه در حوزه مسکن، فرصتهای جدیدی را برای سرمایهگذاران و ساکنان آینده ایجاد خواهد کرد. از طرف دیگر، چنانچه طرح انتقال پایتخت صورت نگیرد و ماهیت واقعی شایعات خود را نشان دهد، مسلم باید دانست که وضعیت بازار املاک منطقه در رکودی شدید فرو خواهد رفت که هیچ مقامی هم پاسخگو بدان نخواهد بود.
با توجه به افزایش توجه به منطقه مکران و شوخی زشت سیاسیون با افکار عمومی درخصوص احتمال انتقال پایتخت به این منطقه، قیمتهای مسکن در حال تغییر است. به طور کلی، قیمتها در شهرهای اطراف مکران مانند چابهار در حال افزایش میباشد. فعالان حوزه ملک و ساختمان و زمین منطقه هم در حال پمپاژ این گمانههای تخیلی و رویا فروشی به مردم هستند. در تماس تلفنی برقرار شده با یکی از بنگاهداران منطقه، میگفت. چشمت را ببند و ده سال آینده چابهار را بعنوان پایتخت ایران مجسم کن. استکان چایم را عمدا با صدا سرکشیدم و گفتم چشم. جستجو در برخی از سایتهای اینترنتی خرید و فروش املاک نشان میدهد که برای مثال، قیمت یک آپارتمان ۱۱۰ متری در چابهار حدود ۳ میلیارد تومان است، در حالی که زمینهای مسکونی ۱۵۳ متری در این منطقه حدود ۳.۱ میلیارد تومان قیمت خورده است. زمینهای تجاری-مسکونی ۲۵۰ متری با پروانه، حدود ۹ میلیارد تومان قیمت دارند. همچنین، زمینهای بزرگتر مانند ۶۲۰۰ متری در اطراف چابهار به قیمت ۶.۲ میلیارد تومان و زمینهای کوچکتر مانند ۲۳۰ متری در محله گلشن به حدود ۶۵۰ میلیون تومان رسیدهاند. املاکی تا سه ماه پیش، عموما نصف این قیمت یا یک سوم پائینتر از قیمت فعلی بودند. بعضیها به شوخی میپرسند که عارف (معاون اول) با چندتا از املاکیهای منطقه رفاقت دارد؟ محمدرضا، چه پاسخی به این سوال بدیم؟
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون