
شعار سال: مهر ماه سال گذشته بود که مسئولان وزارت راه وشهرسازی اعلام کردند که همه مناطق آزادراه تهران-شمال به ایتالیاییها واگذار شده است. مدیران وزارتخانه مربوطه همچنین گفته بودند که طراحی و معماری این آزادراه به نحوی انجام خواهد شد تا مردم به هنگام رانندگی در مسیر آن از زیباییهای این آزادراه لذت ببرند. اما اکنون مسئولان از تلاش پیمانکاران و مهندسان ایرانی در پیشرفت بخشی از این پروژه خبر میدهند.
آن زمان اعتراضاتی در خصوص همکاری ایتالیایها در این پروژه مطرح شد. سوالی که بیشتر بیان میشد این بود که چرا با توجه به اینکه در ایران استعدادهای فراوان و متخصصان برجستهای در زمینه طراحی و نقشه کشی پروژههای بزرگ وجود دارد، مسئولان این توانایی را نادیده گرفتهاند و دست به سوی کشورهای دیگر دراز کردند، ضمن اینکه مراکز علمی نیز دانشجویانی را تربیت کردند که میتوانند در بحث معماری اسلامی خوش بدرخشند.
در ابتدای دهه ۸۰ خبرهایی در خصوص اعلام همکاری و مشارکت شرکتهایی از کشورهای مالزی، اتریش، ترکیه، کره جنوبی و چین در ساخت فاز دوم این پروژه مطرح شد از میان این کشورها چین برای همکاری انتخاب شد اما به دلیل بحث فاینانس این همکاری ادامه پیدا نکرد و این طرح سرانجام به دست مهندسان ایرانی افتاد.
اما حالا به گفته مسئولان پیمانکاران ایرانی بر روی این پروژه مشغول هستند و مهمترین منطقه این پروژه تنها در ۲سال و نیم گذشته ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. به اعتقاد کارشناسان یکی از مهمترین دلایل عدم پیشرفت این پروژه حضور پیمارنکاران چینی بوده که در آن زمان پیشرفت فیزیکی آن (طی دو سال) تنها ۳۰ درصد بوده است.
البته مسئولان اکنون دست نیاز به سوی سرمایه گذاران ایرانی دراز کردهاند و از آنها خواستهاند برای اتمام پروژه اقدام کنند. چندز پیش سعیدی کیا رئیس بنیاد مستضعفان نیز در این باره گفت: اگر کسی ادعای سرمایه گذاریهای کلان در پروژههای دشوار را دارد میتواند به ورود در آزادراه تهران – شمال فکر کند.
او همچنین در خصوص زمان احتمالی تکمیل کامل آزاد راه تهران – شمال گفت: با وجود تمام دشواریها معتقدیم تا سال ۱۴۰۱ امکان بهره برداری کامل از این پروژه وجود خواهد داشت.
در این میان، با نگاهی سطحی به اخبار متوجه خواهیم شد که هر کدام از مسئولان براساس تقویم کاری خود، نوید افتتاح این پروژه را در سالهایی میدهند که کمی با هم متفاوت است.
راجع به جزییات قراردادهای مالی آزاد راه تهران – شمال نیز گفتنی است که این پروژه با مشارکت بنیاد و وزارت راه با ۵۰ درصد آورده مالی دولت و ۵۰ درصد سرمایه گذاری بنیاد و توسط بنیاد ساخته میشود. در این پروژه تمام قراردادها و تصمیم گیریهای اقتصادی را به تائید وزارت راه و شهرسازی میرسد و توسط بنیاد به عنوان مجری کار انجام میشود.
اخیرا نیز خیراله خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص پیچیدگیهای اجرای این آزادراه گفته است: عبور از البرز یکی از سختترین و دشوارترین کارهای مهندسی است، سازند زمینشناسی ویژه در مسیر، ریزشهای متعدد در حین عملیات اجرایی به ویژه در حفر تونلها پیشرفت پروژه را با مشکلاتی روبه رو کرد. او همچنین میگوید: آزادراه تهران- شمال بزرگترین پروژه عمرانی کشور است و از لحاظ حجم، نوع کار و پیچیدگیهای اجرا در کشور نمونه دیگری ندارد که بخشی از تاخیرهای اجرایی ناشی از همین موضوع است.
اگر بخواهیم میزان پیشرفت را با وعدههایی که مسئولان دادهاند مورد بررسی قرار بدهیم بیان یک مورد شاید بیانگیر خلف وعده دولتمردان باشد. خرداد ماه سال ۹۵ بود که آخوندی تاکید کرد که قطعه یک آزادراه تهران- شمال بهار سال ۱۳۹۶ زیر بار ترافیک برود، معاون اول رییس جمهور نیز از وزارت راه درخواست کرد که قطعه یک آزادراه در نوروز ۹۶ زیر بار ترافیک برود. البته اسحاق جهانگیری گفته بود که برای اتمام پروژهها مشکل تامین منابع مالی داریم.
این وعدهها باز هم در ابتدای سال ۹۶ تجدید شد و وزارت راه و شهرسازی وعده افتتاح این پروژه را به تابستان ۹۶ موکول کرد. اما حالا با گذشت بیش از یک سال از وعده وزارت راه برای اتمام پروژه در بهار ۹۶ هنوز قطعه یک این پروژه به اتمام نرسیده است و مسئولان باز هم وعده تازهای برای پایان یافتن این آزاد راه دادهاند.
اخیرا معاون اول رئیس جمهور امروز وعده داده است که ساخت قطعه یک آزادراه تهران- شمال تا پایان امسال به پایان خواهد رسید. حالابا مشکلاتی که مجریان طرح از آن سخن میگویند آنطور که به نظر میرسد طلسم این پروژه با حاشیههایی که از ابتدا تاکنون به همراه داشته است به این زودیها شکسته نخواهد شد.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی پارسینه ، تاریخ انتشار 19تیر 96، کدمطلب:۳۶۶۹۲۴، www.parsine.com