پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
پنجشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 May 29
کد خبر: ۳۹۶۴۶۴
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۸ مهر ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۸
کارشناسان معتقدند، یارانه‌ای که به سوخت هواپیما تعلق می‌گیرد، توجیه منطقی ندارد و می‌توان گفت که این یارانه، به قشر مرفه جامعه و دهک‌های بالایی تعلق می‌گیرد. علاوه بر آن در کنار ناکارامدی‌ها و بعضا فساد گسترده در صنعت هوانوردی غیرنظامی کشور، شاهد سلیقه گرایی در قیمت گذاری روی بهای بلیت پروازی حتی بالاتر از استاندارد‌ها و عرف جهانی هستیم (میانگین ساعت صندلی پرواز). بر اساس گزارش مرکز آمار، با توجه به مصرف تقریبی روزانه ۴ تا ۵ میلیون لیتر سوخت هواپیما)، کشور چیزی حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان در سال به سوخت هواپیما یارانه می‌دهد. دولت چنانچه اقدام به بازبینی وضعیت یارانه‌های پرداختی به ۲۰-۳۰ موضوع مثل موضوع یارانه پرداختی به سوخت هواپیما باشد، شاهد از بین رفتن بحث کسری بودجه سالیانه خواهیم بود.

شعارسال: شرکت‌های هواپیمایی در حالی همیشه و با هر بهانه‌ای تهدید به افزایش قیمت بلیت می‌کنند که دولت به منظور کاهش هزینه سفر‌های هوائی سالانه ۳۳ هزار میلیارد تومان سوخت یارانه‌ای به شرکت‌های هواپیمایی واگذار می‌کند و این یارانه به جیب شرکت‌ها که نقشی در توسعه این بخش ندارد می‌رود. به عبارت دیگر این یارانه سوخت که پدیده‌هایی مانند مدیران پروازی را به‌وجود آورده، فقط خرج سفر‌های قشر پردرآمد جامعه می‌شود و عموم مردم از آن بی‌بهره‌اند.

پیشنهاد قطع ۳۳ هزار میلیارد تومان یارانه سوخت هواپیما از جیب ملت + قیمت بلیت پرواز متناسب با عرف بین المللی

به گفته «حمید نجف»، کارشناس صنعت هوائی کشور، روزانه چهار و نیم میلیون لیترسوخت در کشور صرف حمل‌ونقل هوائی می‌شود، اما شرکت‌های هواپیمایی مبلغ سوخت را کمتر از نرخ آزاد تهیه می‌کنند، این درحالی است که شرکت‌های هواپیمایی خارجی و هواپیما‌های باری که نقش مهمی در صادرات دارند سوخت را به قیمت آزاد تهیه می‌کنند.
دولت هر لیتر سوخت را به مبلغ ۶۰۰ تومان به شرکت‌های هواپیمایی می‌فروشد، به عبارت دیگر دولت هر لیتر سوخت هواپیما را ۲۱ هزار تومان خریداری کرده (بر اساس صورتحساب مالی سالانه پالایشگاه اصفهان) و لیتری ۶۰۰ تومان به شرکت‌های هواپیمایی می‌فروشد.
اگر درآمد حاصل از فروش به شرکت‌های هواپیمایی، هزار میلیارد تومان و هزینه خرید از پالایشگاه ۳۴ هزار میلیارد تومان باشد، حدودا درسال «۳۳ هزار میلیارد تومان» یارانه سوخت به شرکت‌های هواپیمایی تعلق می‌گیرد.

طبق گزارش اندیشکده حکمرانی شریف، فقط دو و نیم میلیون نفر از جمعیت کل کشور یعنی حدود سه تا چهار درصد به طور مستمر از حمل‌ونقل هوائی استفاده می‌کنند که غالباً مدیران شرکت‌های دولتی هستند که این یارانه صرف سفر‌های کاری قشر پردرآمد جامعه می‌شود.
با در نظر گرفتن سوخت ۶۰۰ تومانی، هزینه یک سفر یک و نیم ساعته با توجه به ظرفیت باک هواپیما، حدود پنج میلیون تومان برآورد می‌شود که با تقسیم بر ۱۲۰ مسافر، سالانه نفری حدود ۱۴ میلیون تومان به این افراد یارانه تعلق می‌گیرد.
نجف، کارشناس صنعت هوائی نیز درباره یارانه سوخت هواپیما گفت: لزومی به پرداخت این یارانه احساس نمی‌شود، این حمایت‌ها صحیح نبوده و در نهایت منجر به فلج شدن این صنعت خواهد شد.
نکته مهمی که وجود دارد این است که با این مبلغی که صرف این صنعت می‌شود، اقدامات قابل توجهی از جمله خرید هواپیما‌های جوان، تاسیس فرودگاه بین‌المللی، توسعه زیرساخت‌های این صنعت و ... می‌توان انجام داد.
هرچقدر سن ناوگان‌ها بیشتر باشد، مصرف سوخت آن‌ها هم افزایش می‌یابد؛ بر اساس آمار مصرف سوخت ناوگان‌های ایرانی بیشتر از استاندارد جهانی است بنابراین با تهیه ناوگان‌های جوان‌تر مصرف سوخت هم کاهش می‌یابد.
هزینه ساخت یک فرودگاه حدود ۱۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود و برای ساخت آن پنج الی ۱۰ سال زمان لازم است؛ بنابراین اگر یارانه پرداختی توسط دولت صرف ساخت یک فرودگاه بین‌المللی می‌شد، در بازه حدود هفت ساله، یک فرودگاه جدید با امکانات ویژه در کشور به بهره‌برداری می‌رسید.

پیشنهاد قطع ۳۳ هزار میلیارد تومان یارانه سوخت هواپیما از جیب ملت + قیمت بلیت پرواز متناسب با عرف بین المللی

طبق آمار‌ها بیشتر مردم ایران از حمل‌ونقل زمینی برای سفر‌های بین شهری استفاده می‌کنند که با حذف یارانه سوخت هواپیما می‌توان برای توسعه حمل‌ونقل زمینی، بهبود جاده‌ها و امکانات جاده‌ای استفاده کرد؛ بنابراین تعلق گرفتن این مبلغ سنگین به عنوان یارانه سوخت منطقی به نظر نمی‌رسد؛ آن هم زمانی که با این هزینه می‌توان زیر ساخت‌های صنعت هواپیمایی و بخش‌های دیگر را افزایش دهند.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از کیهان، تاریخ انتشار: 27مهر1403، کدخبر:297775، kayhan.ir

اخبار مرتبط
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Bangladesh
۰۸:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۲۹
0
0
۲۳ همت پول مفت می گیرند
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین