سراب اقتصاد مجازی در کشور دارای اقتصاد دولتی:
در دنیایی که شبکههای اجتماعی هر روز وعدههای ثروت یکشبه میدهند و تبلیغات فریبنده «درآمد میلیونی بدون زحمت» ذهن جوانان را تسخیر کرده، نسل جدید بهطور فزایندهای از مشاغل متعارف ، مهارتمحور و حتی کارکردن با دیگران، رویگردان شدهاند. بر اساس آمارهای رسمی، بیش از ۹۰درصدجوانان تحصیلکرده ترجیح می دهند شغلی با عنوان مدیریتی یا اداری داشته باشند، اما در عمل، بسیاری از آنها به دلیل نبود فرصت های شغلی مناسب، مجبور به پذیرش هر کاری می شوند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که نسل جدید به مشاغل سنتی مثل کارمندی بی میل شده اند. بنظر می رسد که گرایش جوانان به مشاغل کاذب و غیررسمی، ریشه در مشکلات ساختاری اقتصاد، نظام آموزشی و فرهنگ کار دارد که سراب را بجای واقعیت در ذهن جوانان و فارغ التحصیلان آنهم در کشوری که دارای اقتصاد متمرکز و دولتی است، می کند.
مسئولیت تشدید اخراج کارگران برعهده وزارت کار است:
سازمان تامین اجتماعی بجای نقش حمایتی متاسفانه تبدیل به سازمانی گردنه گیر شده و در نقش یکی از موانع تولید برای بنگاههای کوچک و متوسط ظاهر شده است. این سازمان بجای تلاش و تمرکز بر بالا بردن سودآوری شرکتهای تحت پوشش شستا و کاهش ناکارامدیها و فسادهای ریز و درشت گزارش شده در این شرکت ها، همچنین بجای اخذ مطالبات خود از شهرداری ها، فشار خود را بر بخش خصوصی قرار داده و کمر شرکتهای کوچک و متوسط را در چند ماهه اخیر شکسته است. افتضاح کار به حدی بالا گرفته که دستورالعملهای تقسیط و ... با نوعی سلیقه گرایی و اجتهاد فردی دنباله گیری میشود. این سازمان در ایفای وظایف متقابل خود نسبت به جامعه هدف کارگری نیز فاقد تعهد لازم بوده و در کل بنظر میرسد که رویکرد گردنه گیری در حال دنباله گیری است. در شرایط جنگی موجود، افراد حقیقی و حقوقی عدیده تقاضای تعدیل در این فشارها، عدم بستن حسابها و برگشت زدن چک کارفرماها برای دو ماه اتی (بر اساس اختیارات بی حد و حصری که متاسفانه در قالب ماده ۵۰ به این سازمان داده شده و الزاما نیازمند تجدید نظر قانونی و ضابطهمند کردن این حد حمایت نابجا از سازمانی است که بنظر فاقد صلاحیت عملی برای استفاده قاعدهمند از اختیارات است)، عدم تعلق جریمه بر دیرکرد پرداخت لیستهای بیمه حداقل برای دو ماه و مواردی همانند را دارند.
چرایی فروپاشی نظام اشتغال مولد!
اوبر در سراسر جهان در بیش از دههزار شهر فعالیت دارد، با حدود ۷.۸ میلیون راننده. حالا آمارهای کشور بیان می دارند که اسنپ و تپسی در فقط ۲۳۲ شهر، بیش از ۸ میلیون راننده دارند. بله، درست خواندید: بیش از هشت میلیون نفر، یعنی چیزی حدود یکدهم کل جمعیت کشور، «درآمدشان» را از جابهجایی دیگران تأمین میکنند. سؤالی ساده اما کوبنده: این عدد نشانه پیشرفت است یا اعتراف به آسیب دیدگی نظام اشتغال؟وقتی هر شهروندی به رانندگی در خیابانها پناه میبرد، این دیگر «اکوسیستم استارتاپی» نیست، این یعنی آسیب دیدگی در جامعهای که ستون فقرات تولیدش شکسته، صنعتش تعطیل، کشاورزیاش خشکانده، و دانشگاههایش درگیر مهاجرت نخبگاناند. در چنین شرایطی به جای افتخار، باید عذر خواست. این «آمار موفقیت» نیست، این فهرست اسامی قربانیان یک سیستم اقتصادی آسیب دیده است.در واقع، در غیاب سیاست رفاه، این پلتفرمها نقش نان شب را ایفا میکنند.بیش از هشت میلیون نفر امروز رانندگی میکنند. فردا چه میشود؟ آیا قرار است نیمی از جمعیت کشور به اسنپ و تپسی ملحق شوند؟ آن وقت دیگر چه کسی بیمار را درمان میکند؟ چه کسی کارخانه میسازد؟ چه کسی شهر را مدیریت میکند؟ شما با افتخار میگویید: شش میلیون راننده اضافه کردیم. ما میپرسیم: چند میلیون آینده را از دست دادید؟اسنپ، تپسی، با تمام تلاش فناورانهشان، امروز به آیینهای برای بیعدالتی ساختاری در ایران تبدیل شدهاند. رانندهمحور بودن، نه بهعنوان گزینه بلکه بهعنوان اجبار . علاوه بر موضوع اشتغال ، باید هشدار امنیتی درباره علل اثرگذاری تغییر نرخ بنزین در ناآرامی های اجتماعی داد.
با زیاده خواهی نانوایان چه کنیم؟
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، بکرات درخصوص ضرورت برخورد با گرانفروشی نانوایان هشدار داده و مورد توجه هیچ نهادی قرار نگرفت. حتی اقدام به آنالیز هزینه-درامد متوسط نانواییها شد و باز مورد توجه قرار نگرفت. اما داستان در سال ۱۴۰۴ اندکی فرق کرده و با بوجود آمدن چالش قطعی برق، نانوایان اقدام به طرح زیاده خواهیهای خود در قالب تقاضای افزایش قیمت نموده اند. نکته جالب توجه اینکه با تعوجه به قیمتهای مصوب ۱۴۰۴ انواع نان، نانواها عموما بین ۲-۴ برابر قیمت مصوب، اقدام به گران فروشی میکنند.
برندینگ با گوگل:
در حال حاضر گوگل مپ یکی از قویترینها و حتی شاید قویترین نرم افزار و سیستم جیپیاس است که به رایگان در دسترس عموم مردم قرار دارد؛ لذا ثبت مکان در گوگل مپ به این معنی است که هر زمان که یک مشتری نیازمند به محصولات یا خدماتی که عرضه میکنید، از طریق این برنامه کاربردی یا به وسیله جستجوی گوگل محصولات یا خدمات مشابه شما را جستجو میکند، به عنوان یک گزینه در برابر وی قرار خواهید گرفت. در این حالت تمام کاری که آن مشتری آماده باید انجام بدهد چند لمس است تا به محل دریافت محصول یا سرویس مورد نظر برسد و به مشتری بالفعل شما تبدیل شود.در کنار افزایش بازدید، گوگل مپ میتواند بهعنوان یک ابزار قدرتمند در راستای برندینگ با گوگل عمل کند. وقتی کاربران در گوگل به دنبال خدمات یا محصولات خاصی هستند و با پروفایل حرفه ای، فعال و مثبت شما رو به رو میشوند، برند شما در ذهن آن ها نقش میبندد. تعامل با مشتریان از طریق پاسخ دادن به نظرات، بهروزرسانی اطلاعات و ارائه تجربه کاربری مطلوب، همگی باعث تقویت برند و ایجاد اعتماد میشوند.
درمانده در خدمات رسانی، مدعی خریدهای بزرگ:
در حالی که نارضایتی های عمومی از انحصارات بعضا کثیف حاکم بر حوزه ارتباطات کشور، روز به روز بیشتر می شود، شاهد خرید بخشی از دیجی کالا توسط همراه اول هستیم. ارزش معامله روی سامانه کدال عوض ۱۲ هزار میلیارد، هشت هزار و ۴۰۰ میلیارد ذکر شده؛ این یعنی احتمالا دیجیکالا به خریدار ۳۰ درصد تخفیف داده است . معامله ای که بظاهر یک خرید و فروش سودآور بوده، اما کمتر کسی از تاریکخانه های احتمالی پشت پرده خبر دارد.در کشوری که متاسفانه قواعد لازم و ضمانت اجرایی کافی برای پرسشگری در خصوص از کجا آوردی درآمد مقامات و مدیران وجود ندارد. ما امروز به رسم یادگار و بشکل غیرمستقیم و بدون تهمت و افترا، از چیزهایی صحبت می کنیم که سال های بعد حقایق آن ، شفاف تر خواهد شد.
حسین محمدیان، عضو اتاق بازرگانی مشهد:
حسین محمدیان، عضو اتاق بازرگانی مشهد در نشست اتاق بازرگانی با فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بیان داشت که دولت سیزدهم پدر فعالان اقتصادی را درآورده است. در این سه سالی که گذشت، مشکلات ثبت سفارش، سرمایه در گردش و صادرات بی سابقه بود. هفتهای حداقل دو روز قطعی برق داریم! این عضو اتاق بازرگانی خواستار طرح شکایت برعلیه مدیران دولت سیزدهم شد.
درآمدزایی از تلگرام در قالب رمزارز تونکوین (Toncoin) :
تلگرام بخش کسب درآمد از تبلیغات را به تلگرام اضافه کرد و خوشبختانه برای کانالهایی که با شماره ایران ساخته شدند، در دسترس است. کانالها برای کسب درآمد از تلگرام باید حداقل ۱۰۰۰ عضو داشته باشد و تلگرام بعد از نمایش تبلیغات در این کانالها ۵۰ درصد از هزینه تبلیغ را به صاحب کانال اختصاص میدهد.نکته جالب اینکه مراجع گوناگون نسبت به این خبر، رویکرد دوگانه تحقق پذیری در آینده- قابلیت اجرا در زمان حال،گرفته اند.گروهی دیگر از منتقدین هم بیان داشته اند که با فرض راه افتادن چنین قابلیتی در تلگرام، می توان آن را ابزاری برای جا انداختن رمزارز تون کوین محسوب نمود و تلگرام با سواستفاده از گزایش افراد به دریافت جایزه و نیاز بازار به تبلیغات، قصد جا انداختن رمز ارز جدید را دارد.
قابل توجه اصناف و متقاضیان دریافت مجوز از درگاه ملی مجوزها:
مطابق قانون از ابتدای سال ۱۴۰۱ مجوز کسب و کار صرفا یک فایل الکترونیکی حاوی شناسه یکتا است و مجوزهای سنتی و کاغذی به تدریج تا پایان سال ۱۴۰۲ باید از چرخه اعتبار خارج شوند و مجوزی معتبر با شناسه یکتا داشته باشند.مجوزها شامل سه نوع خانگی، صنفی و دستگاهی هستند. مجوزهای خانگی تک مرحلهای بوده و ظرف سه روز کاری صادر میشوند.مجوزهای صنفی و پروانههای کسب، همگی تک مرحلهای بوده و بین سه تا هفت روز صادر میشوند. مجوزهای خارج از این دو گروه که توسط دستگاههای اجرایی و کانونها صادر میشوند گاهی چند مرحلهای هستند؛ یعنی برای دریافت آنها باید چندین مرحله تاییدیه، موافقت اصولی و موارد دیگر انجام شود که در ادامه مراحل ورود به درگاه ملی مجوزها و ثبت درخواست مجوز الکترونیک آمده است.
ضرورت شفاف سازی ها:
کانال تلکرامی پشت پرده اقدام به افشای سندی از قراردادی خاص با اصطلاح قرض امانی در شرکت پلی اکریل ایران کرده است. ادعا شده است که شرکت پلی اکریل ایران از شرکت تولید مواد اولیه الیاف مصنوعی که یکی از شرکت های زیر مجموعه پلی اکریل است طی قرار دادی برای بازسازی و تعویض وایندرهای کارخانه نخ پلی استر مبلغ ۱ میلیون دلار به صورت امانی قرض گرفته و در قراردادی دیگر شرکت تولید مواد اولیه الیاف مصنوعی برای تدام کارخانه اکریلیک شرکت پلی اکریل و تامین ۹۴۰ تن اکریلیک حدودا ۵ میلیون درهم به شرکت فوق به صورت امانی پرداخت کرده است!
نشست ستاد مرکزی پیگیری اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در قوه قضاییه با حضور معاون اول قوه قضاییه، دادستان کل کشور، وزیر امور اقتصاد و دیگر مسئولان برگزار شد.
رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس:
رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس و نماینده مردم تهران نسبت به ناآشنایی رگولاتوری فناوریهای مالی ایران با مفهوم رگتک اظهار تأسف کرد و گفت: نهاد غیرقانونی ساترا و شاپرک نتیجه این ناآشنایی هستند.
معاون سیاستگذاری اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی مطرح کرد:
محمدهادی سبحانیان، معاون سیاستگذاری اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی میگوید که تعداد شروطی که دستگاهها از متقاضیان شروع کسبوکار مطالبه میکنند به ۲۶ هزار شرط میرسد که بخشی از آن ناهنجار و زائد شناخته شده است.
اقتصاد دیجیتال در ایران آری یا خیر؛
عیسی زارعپور وزیر ارتباطات در مراسم رونمایی از بسته حمایتی دولت برای کسب و کارهای اینترنتی، گفت:زارعپور گفت: با توجه به محدودیتهای یکماهه اخیر در دو پلتفرم اینترنتی خارجی صرفنظر از اینکه در ادامه برای این دو پلتفرم چه اتفاقاتی میافتد، تصمیم گرفتیم پلتفرمهای داخلی را برای کسب و کار ایرانیها توسعه دهیم. وی با اشاره به جزئیات بسته حمایت دولت از کسب و کارهای اینترنتی گفت که در این بسته موضوعاتی از جمله پرداخت، تبلیغات، حمل و نقل کالا، زیرساخت، مالیات، تسهیلات، استقرار در پارک علم و فناوری و احراز هویت کسب و کارها دیده شده است.
بازی جدید برای منفعت خواص؛
بر اساس آخرین آماری که فرزین فردیس، رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران اعلام کرده ضرر اقتصادی قطع اینترنت، ۸۰ هزار میلیارد تومان است. ۳۵ هزار میلیارد تومان از این رقم مربوط به کسبوکارهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است و ۴۵ هزار میلیارد تومان مربوط به کسبوکارهای خارج از این صنعت.در مقابل این آمار، دولت، اما پیشنهادات عجیبی برای جبران ضرر و زیان کسبوکارها میدهد. از مشوقهای مالیاتی گرفته تا پیشنهاد عجیبی که جدیدا توسط وزارت صمت ارائه شده است. از جمله پیشنهاد بستهای که بر اساس آن قرار است دو هزار میلیارد تومان به صدا و سیما تخصیص داده شود تا این رسانه، کسبوکارهای متضرر را تبلیغ کند.
صاحبان مشاغل خودشان را به یک نرمافزار محدود نکنند!
اگر انتخابات لیستی نبود، چقدر احتمال داشت که امثال تقی پور رای بیاورد؟ اگرمردم حداقل استانداردها را رعایت میکردند و بازی قهر و آشتی راه نمیافتاد، چقدر امکان داشت که افرادی در وزن تقی پور وارد مجلس شوند. این بنده خدا گویا در خیلی چیزها و موضوعات کم اطلاع است. میگوید هیچ کسبوکار اینترنتی نباید تعطیل شود و صاحبان مشاغل خودشان را به یک نرمافزار محدود نکنند. آیا میداند که یکطرف دیگر این جریان اقتصادی، مشتری قرار دارد که سنگین حرکت میکند؟ آیا میداند راه اندازی یک کسب و کار فقط در یک محیط اپلیکیشنی، چقدر هزینه و زمان میگیرد؟ حقوق سر ماهت را بگیر و خوش باش جناب نماینده. با این نگاه و سطح تحلیل، شما را چه به دلسوزی و نسخه پیچی برای کسب و کار اینترنتی. طرح صیانت را یادت هست؟ تا سلامی دیگر بدرود.
عاقبت مشاغل مبتنی بر اینترنت؛
علی پژوهش دبیر سرویس علمی و فناوری خبرگزاری برنا در متنی با عنوان دلسوزان واقعی کسب و کارهای مجازی بخوانند با نگاهی انتقادی- ایده ال گرایانه، بحث نقد از قطعی اینترنت و خوابیدن کسب و کارها را زیر سوال برده و در مقابل با پیشنهاد ایده ای خوب اما ایده ال گرایانه بنام حق تولید ترافیک، پیشنهاد حمایت حداکثری از این ایده را می دهد. ایده ای مشارکت گرا ،کل نگر و نظام مند ، اما تا مدت ها غیرقابل اجرا در ایران. چرا که حوزه های اقتصادی-اجاری کشور بدلیل آلودگی های بالای اقتصادی، انحصارها و سلیقه گرایی ها، موانع شدید کسب و کار و ضعف نظام های نظارتی-بازرسی و موادی همانند، حوزه ای شبکه طلب است تا سیستم طلب . متن تهیه شده توسط علی پژوهش دبیر محترم سرویس علمی و فناوری خبرگزاری معظم برنا، در ادامه منعکس شده است.
نت بلاکس اعلام کرده که قطعی اینترنت در ایران ساعتی یک و نیم میلیون دلار معادل ۴۵ میلیارد تومان زیان اقتصادی به کشور وارد میکند. برای بزرگی این زیان کافی است که بدانیم درآمد نفتی ایران در سال گذشته حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بود. این رقم به آن معناست که قطع اینترنت به اندازه یکسال درآمد نفتی به اقتصاد ایران ضرر زده است. این محاسبه تنها متمرکز بر خرید و فروش بوده و هزینه از دسا دادن مشتریان، احیای مجدد کسب و کارها و مواردی همانند را هم باید بدان افزود.همچنین ضرورت دارد متولیان سه حوزه موتور جستجوی ایرانی، اپلیکیشن های کاربردی و شبکه های اجتماعی که با وجود دانستن ضرورت بومی سازی ها ، از این مهم غفلت ورزیده و در بزنگای شرایط قصد ورود صرفا امنیتی به موضوع را دارند ، به دادگاه کشیده شده و مورد بازخواست قرار گیرند.
برخورد با اپلیکیشنهای خارجی ؛
فیلترینگ همیشگی واتساپ و اینستاگرام از چند ماه پیش زمینه سازی شده و به نظر میرسد اتفاقات اخیر راه را برای محدود کردن این اپلیکیشنها فراهم کرده باشد. برخورد با اپلیکیشنهای خارجی از زمانی که ابراهیم رییسی در مسند قوه قضاییه قرار گرفت در دستور کار بود و اخباری از آن در اختیار فعالان رسانهای قرار میگرفت، هر چند به صورت برنامه ریزی شده تکذیب میشد و پس روی کار آمدن دولت سیزدهم به شدت از سوی اطرافیان دفتر رییس جمهور که قبلاً با او در قوه قضاییه بودند دنبال میشود.
اینستاگرام و یک میلیون شغل در ایران؛
طبق محاسبات انجام شده بیش از ۴۰۰ فروشگاه اینستاگرامی فعال با بیش از ۷۰۰ هزار تراکنش روزانه در ایران وجود دارد. این حجم از تبادلات مالی در فضای آنلاین بسیار قابل توجه است و اختلال در اینترنت و کاهش پهنای باند اپلیکیشنهای پرکاربردی مثل اینستاگرام و واتساپ، به شدت بر بازار این کسبوکارها اثرگذار است.